Νίκος Κουτσογιάννης: «Ο Δήμος Νάουσας και πάλι πρωταγωνιστής, οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις γίνονται πράξη»

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Έναν Δήμο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο παρουσίασε ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης στον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της θητείας του, το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιουλίου, στο Δημαρχείο Νάουσας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ της Ημαθίας.

Ο κ. Κουτσογιάννης, ανέλυσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής  που έγιναν πράξη και την υλοποίηση του προεκλογικού του προγράμματος, το οποίο όπως είπε, υλοποιείται με θρησκευτική ευλάβεια. Αναφέρθηκε στο νέο θεσμό πολιτιστικών εκδηλώσεων το Naoussa Summer Festival, την  έλευση στη Νάουσα του Ερευνητικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την έναρξη ανασκαφών στο Γυμνάσιο της Μίεζας, την ένταξη του νέου  Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην Επισκοπή, την δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία  στο πρώην κτίριο του ΤΕΒΕ και την ένταξη του Κτιρίου Ματθαίου σε πρόγραμμα αποκατάστασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επανάχρηση του για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ακόμη, την υλοποίηση  μελέτης για τη γέφυρα στην περιοχή του Νοσοκομείου, τις εργασίες ανακαίνισης του Δημοτικού μας Πάρκου, την ανάπλαση και πεζοδρόμηση της πλατείας Καρατάσου, την ολοκλήρωση των εργασιών για το Open Mall, το έργο της ανακαίνισης του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου, θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, την μελέτη για την επανακατασκευή και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου στην Οδό Βενιζέλου, την υλοποίηση έργων ασφαλτοστρώσεων ύψους 1,5 εκ. ευρώ, τις εξελίξεις στο Ξενοδοχείον Βέρμιον, το ζήτημα της δασοπροστασίας, των αδέσποτων, την επαναφορά της τουριστικής ταυτότητας της Νάουσας και του σλόγκαν “Sorry no beaches”, την μελέτη για την ανάδειξη του Ορεινού Όγκου στον άξονα Αρκοχώρι – Άγιος Νικόλαος – Γιαννακοχώρι – Ροδοχώρι – Μεταμόρφωση – Άγιος Παύλος – 3|5 Πηγάδια και τα έργα της ΔΕΥΑΝ.

Τέλος, αναφέρθηκε  στο προσωπικό του θέμα που αφορά την δικαστική διαμάχη και τον πόλεμο που δέχεται εδώ και χρόνια με στόχο την εξόντωση του από συγκεκριμένους κύκλους, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Νάουσας αναφέρθηκε στο νέο θεσμό που έχει ξεκινήσει φέτος το καλοκαίρι το «Naoussa Summer Festival»  ένα τρίμηνο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων το οποίο ξεκίνησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το προηγούμενο τριήμερο, με τρεις  υπέροχες συναυλίες και θα συνεχιστεί με άλλες 23 εκδηλώσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Είναι ένα γεγονός που δείχνει ακριβώς αυτό που ονειρευόμαστε για τον Δήμο Νάουσας. Έναν δήμο που είναι εξωστρεφής, θα στηρίζεται στην δημιουργικότητα των ανθρώπων του, θα παράγει και θα προάγει πολιτισμό και ταυτόχρονα θα ενισχύει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Απευθύνω εκ νέου πρόσκληση σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες μας, να προσέλθουν στις εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ένα  εξαιρετικά σημαντικό event το οποίο είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία του Κοινού Τόπου, το «Naoussa Stretfood Festival Wine Edition»,  επανέρχεται δυναμικά φέτος το τριήμερο 5,6 και 7  Σεπτεμβρίου. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί  ένα υπέροχο εικαστικό event το οποίο αφορά στην κατασκευή τοιχογραφιών σε δημόσιο χώρο με στόχο να δημιουργηθεί  ένας τεράστιος καμβάς εντός του αστικού ιστού, στον δρόμο για τις Εργατικές Κατοικίες προς τον Άγιο Νικόλαο, συνδέοντας τον αστικό ιστό με ένα σημείο πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας όπως είναι ο Άγιος Νικόλαος.

 

«Ο Δήμος Νάουσας ξανά πρωταγωνιστής»

 

«Είμαι  ιδιαίτερα χαρούμενος που  η κεντρική προεκλογική μας δέσμευση που αφορούσε στο τέλος του διαλλείματος της θητείας της προηγούμενης διοίκησης και στην επανεκκίνηση του έργου που είχε ξεκινήσει την περίοδο 2014-19 γίνεται πράξη με θρησκευτική ευλάβεια. Αυτά που υλοποιούμε είναι όλα αποτυπωμένα στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το οποίο αποτελεί και τον οδηγό μας για την δημιουργία ενός δήμου ο οποίος θα είναι πρωταγωνιστής.

Η Νάουσα μετά από 4μιση χρόνια απόλυτης απραξίας και απόλυτης αδιαφορίας μπαίνει ξανά στο προσκήνιο. Από την πολιτική του θεαθήναι, της έντονης αυτοπροβολής, της εμποτισμένης ενίοτε και με φανταστικά κατορθώματα, περνάμε σε μια πολιτική με όραμα με σχέδιο και κυρίως με έργο και αποτέλεσμα. Αυτό είχαμε δεσμευτεί και αυτό πράττουμε με απτά αποτελέσματα.  Ενδεικτικά θα  εστιάσω σε ζητήματα τα οποία είναι  αποτέλεσμα της σωστής και οργανωμένης λειτουργίας και δείχνουν στον κόσμο ότι πλέον ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Σε χέρια ανθρώπων οι οποίοι έρχονται στις θέσεις τους νωρίς το πρωί και φεύγουν αργά το βράδυ. Δουλεύουν νυχθημερόν, για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία σ έξι μήνες έχουν γίνει πράξη» τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως  πολλά από αυτά που δρομολογούνται  σήμερα είναι αποτέλεσμα της προεργασίας που έχει γίνει την περίοδο 2014-19 και γι αυτό ευχαρίστησε τους τότε και τους σημερινούς  συνεργάτες του οι οποίοι, όπως είπε,  έχουν ασπαστεί το όραμα του για τον τόπο, με στόχο να μην είναι ουραγός των εξελίξεων αλλά πρωταγωνιστής.

 

Η έλευση του ΕΚΕΤΑ

 

«Έχουμε  υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ερευνητικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), πρόκειται για την σημαντικότερη θετική εξέλιξη που έχει υπάρξει στον τόπο τα τελευταία 50 χρόνια.  Η έλευση του θα σηματοδοτήσει το πέρασμα του Δήμου Νάουσας σε μια άλλη εποχή έρευνας, καινοτομίας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η παρουσία των 5 εργαστηρίων του ΕΚΕΤΑ στη Νάουσα, στο κτιριακό συγκρότημα Λόγγου Τουρπάλη, θα σημάνει σε πρώτη φάση την εγκατάσταση περίπου 30 επιστημόνων, μελετητών και ερευνητών οι οποίοι θα έχουν ως στόχο να πραγματοποιήσουν έργο για τη χώρα, το οποίο θα δώσει ώθηση στην τοπική κοινωνία, στις τοπικές επιχειρήσεις  και να προσφέρει σε τομείς όπως στον αγροτικό τομέα, στη νέα εποχή της τεχνολογίας και της ρομποτικής. Ενημερώνω πως σε δημοτική  έκταση  που θα παραχωρηθεί , θα κατασκευασθεί ένα από τα πρώτα πειραματικά αγροκτήματα με χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, με στόχο από ερευνητικό επίπεδο να περάσει στο κομμάτι της παραγωγής. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνει το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας, δείχνει ότι ο Δήμος Νάουσας βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση, θα καθορίσουν την πορεία του τόπου σε ερευνητικό επίπεδο, μας εμπιστεύονται και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε ο Δήμαρχος Νάουσας.

 

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την έναρξη ανασκαφών στο Γυμνάσιο της Μίεζας

 

Η δεύτερη επίσης πολύ σημαντική εξέλιξη, όπως ανέλυσε ο κ. Κουτσογιάννης,  η οποία θα λάβει χώρα με επίσημο τρόπο στις 20 Ιουλίου, είναι η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών στο Γυμνάσιο της Μίεζας, στο πρώτο Πανεπιστήμιο της Οικουμένης. Στον χώρο όπου υπήρξε η μοναδική συνύπαρξη των δυο σπουδαιότερων προσωπικοτήτων του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου του Αριστοτέλη και του Μέγα Αλέξανδρου, των οποίων οι σκέψεις και οι ενέργειες επηρέασαν τον σύγχρονο κόσμο.

Οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν τον  Αύγουστο με επικεφαλής την εξαίρετη Αρχαιολόγο κα Αγγελική Κοτταρίδη, έτσι ώστε να έχουμε την ανάδειξη, την αναστήλωση και την δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου το οποίο θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αρχαιολογικό συγκρότημα που έχει βρεθεί στον βορειοελλαδικό χώρο. Οι διαστάσεις του Γυμνασίου της Μίεζας είναι 100 επί 300 μέτρα και αποτελεί  ουσιαστικά ένα αρχαίο Campus. Το οικοδόμημα θα έρθει ξανά στην επιφάνεια και σε συνδυασμό με το σπουδαίο έργο που έχει επιτελεστεί στις Αιγές θα έχει μεγάλη σημασία για την τοπική και πολιτιστική ανάπτυξη και σε συνδυασμό με συνέργειες που θα αναπτυχθούν με τον γειτονικό δήμο της Βέροιας θα δημιουργηθεί  ένα προϊόν το οποίο θα είναι ελκυστικό για τους επισκέπτες της περιοχής μας.

 

Νέο ΚΗΦΗ και νέα Στέγη Υποστηριζόμενες Διαβίωσης για ΑμεΑ

 

Δυο ακόμη σπουδαίες ειδήσεις  που δείχνουν την ετοιμότητα και την πρόθεση του Δήμου Νάουσας να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους και κονδύλια είναι, πρώτον η ένταξη του νέου Κέντρου Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην Επισκοπή. Ο Δήμος Νάουσας είναι από τους ελάχιστους που θα διαθέτουν δεύτερο ΚΗΦΗ το οποίο θα βοηθήσει τις οικογένειες ηλικιωμένων συνδημοτών μας στις τοπικές κοινότητες.

Δεύτερον, η δημιουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία.  Ο Δήμος Νάουσας είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους στη χώρα ο οποίος αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία και ευθύνη, δίνοντας σαφέστατη ένδειξη του κοινωνικού του προσήμου, προσανατολισμού και ενδιαφέροντος του για τους συνδημότες  που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.

«Ταυτόχρονα απαντάμε σ ένα ερώτημα που ταλανίζει τις οικογένειες των Ατόμων με Αναπηρία για το τι θα συμβεί αν οι άνθρωποι που φροντίζουν για κάποιο λόγο δεν μπορούν να το κάνουν. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και το παλιό ανενεργό κτίριο που  φιλοξενούσε  τον ΟΑΕΕ και πλέον θα φιλοξενεί την Μονάδα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης», δήλωσε για το θέμα ο Δήμαρχος Νάουσας.

 

Ένταξη του Κτιρίου Ματθαίου σε πρόγραμμα Αποκατάστασης και Επανάχρησης

 

Επίσης σε συνέχεια των όσων είχαν  επιτελεστεί το 2019 με την Εφορία Ανωτέρων Μνημείων  και την κα Χριστοφορίδου, επικαιροποιήθηκαν  οι μελέτες για το Κτίριο Ματθαίου. Πρόκειται για ένα καλλιτέχνημα, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής και είχε είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη. Το προσεχές διάστημα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόγραμμα «Διατηρώ» με ονοματισμένη πρόσκληση για τον Δήμο Νάουσας έτσι ώστε να γίνει η πλήρης αποκατάσταση  και επανάχρηση του για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το ίδιο θα γίνει  και για το κτίριο Λόγγου Τουρπάλη, ένα επίσης κτίριο κομβικής σημασίας για τον Δήμο και για την περιοχή , καθώς είναι το πρώτο εργοστάσιο το οποίο δούλεψε με υδροηλεκτρική ενέργεια. Το κτίριο θα στεγάσει το ΕΚΕΤΑ και την αντίστοιχη θερμοκοιτίδα και  θα είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης .

Επίσης, ο Δήμος Νάουσας «τρέχει» έργα τα οποία είχε ξεκινήσει το 2019, όπως είναι η μελέτη για τη γέφυρα στην περιοχή του Νοσοκομείου, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης του Δημοτικού  Πάρκου, ενώ εκπονείται μελέτη για να ενταθεί σε  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα η ανάπλαση της Πλατείας Καρατάσου. Ακόμη, θα επαναφερθεί ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει την περίοδο 2014-2019 για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου, την πεζοδρόμηση της Πλατείας και την πλήρη ανακατασκευή, ανακαίνιση και αναβάθμιση του δημοσίου χώρου, μ έναν τρόπο που θα είναι αισθητικά αναβαθμισμένος, λειτουργικός, ασφαλής και προσαρμοσμένος στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

 

Ολοκλήρωση των εργασιών του Open Mall

 

«Ταυτόχρονα δρομολογούμε την ολοκλήρωση των εργασιών για το Open Mall, ένα έργο το οποίο επίσης είχαμε εντάξει στην προηγούμενη θητεία μας και καθυστέρησε αδικαιολόγητα η ολοκλήρωση του το προηγούμενο διάστημα γι αυτό επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Το κομμάτι της Οδού Παναγούλη ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και παρότι διαπιστώθηκαν διάφορα ζητήματα τα οποία σχετίζονταν με το προβληματικό δίκτυο της ΔΕΥΑΝ, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση προκειμένου να αποκατασταθούν και τα οποία πλέον αντιμετωπίστηκαν .
Σε αντίθεση, στο κομμάτι που ξεκινήσαμε εμείς στην Οδό Δημαρχίας, έχει γίνει η πλήρης κατάργηση του παλιού δικτύου ύδρευσης και πραγματοποιήθηκε  ή σύνδεση του με το κατ΄ ευφημισμόν πλέον νέο δίκτυο το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο 1992 -1997. Αυτό δείχνει και την διαφορά φιλοσοφίας μας με την προηγούμενη διοίκηση,  εμείς κάναμε μια ρηξικέλευθη, ολική παρέμβαση με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών
» είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

 

Έργα Αυτεπιστασίας

 

Έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση σε έργα αυτεπιστασίας, ενδεικτικό είναι το έργο του νέου πεζοδρομίου απέναντι από το νοσοκομείο, ένας συνδυασμός φυτεύσεων με σύγχρονα φωτιστικά μέσα.

Με αυτεπιστασία γίνονται και οι εργασίες ανακατασκευής στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου όπου στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του συνόλου των Κοινωνικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα σημείο όπου οι δημότες να μπορούν να απευθύνονται και να απολαμβάνουν την φροντίδα και την μέριμνα του Δήμου.

Ακόμη, ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα το έργο της ανακαίνισης του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο επίσης αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της διοίκησης καθώς  ήταν κατ΄ ελάχιστον απογοητευτική η εικόνα που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια,  ήταν ένας χώρος εγκαταλελειμμένος σε απόλυτο βαθμό, ενώ τώρα τον χαίρονται οι δημότες, οι καλλιτέχνες και οι επισκέπτες του Δήμου.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη είναι  η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρία Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με 5 νέους μηχανικούς οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αυτή την στιγμή υλοποιούνται μελέτες οι οποίες αφορούν έργα αγροτικής οδοποιίας, έργα αποκαταστάσεων οδικού δικτύου, μελέτη για την επανακατασκευή και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου στην Οδό Βενιζέλου, μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του πρώτου και δευτέρου Λυκείου, του δημοτικού σχολείου της Μαρίνας και του δημοτικού κολυμβητηρίου στον Άγιο Νικόλαο.

«Την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση έργων ασφαλτοστρώσεων ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Είναι θλιβερό να υπάρχουν  τιμητές με αφορμή το έργο αποκατάστασης και συντήρησης που υλοποιείται στον δρόμο προς τα 3-5 Πηγάδια, σ ένα δρόμο ο  οποίος ήταν  πλήρως εγκαταλελειμμένος  Στην παρούσα φάση οφείλαμε να κάνουμε μια συντήρηση η οποία προφανώς δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Είχαμε φθάσει σε σημείο να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την ασφάλεια των μετακινούμενων. Αυτό που δεν έγινε για πολλά χρόνια, γίνεται τώρα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση του συνόλου του Οδικού Άξονα από τη Νάουσα μέχρι τα 3-5 Πηγάδια και τον Άγιο Παύλο.

Επισημαίνω πως γίνονται εκτεταμένες εργασίες ασφαλτοστρώσεων στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας. Τα έργα γίνονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Δήμος Βέροιας εντάχθηκε με 2,3 εκ. ευρώ και ο Δήμος Αλεξάνδρειας με 2.2 εκ. ευρώ. Μαντέψτε ποιος δήμος δεν εντάχθηκε διότι δεν έκανε καν πρόταση. Ο Δήμος Νάουσας. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση. Αυτοί οι οποίοι απώλεσαν τεράστιες ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία αντί να ομιλούν θα έπρεπε να είναι κρυμμένοι στα λαγούμια τους» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Νάουσας

 

Το ξενοδοχείον Βέρμιον

.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά το ξενοδοχείο Βέρμιον στον Άγιο Νικόλαο Νάουσα. Ο κ. Κουτσογιάννης υπενθύμισε την «μετά βαΐων και κλάδων συνέντευξη της προηγούμενης διοίκησης», όπως είπε,  σχετικά με την επίλυση όλων των προβλημάτων και την επιστροφή του ξενοδοχείου  στην ιδιοκτησία του Δήμου. Τόνισε, πως δεν ολοκληρώθηκε καμία διαδικασία και αυτήν την στιγμή το ακίνητο παραμένει στην εκκαθαρισθείσα ΕΤΑ Α.Ε.  «Κάναμε μια τεράστια προεργασία, με το Υπουργείο Εσωτερικών και στο προσεχές διάστημα, θα περάσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ολοκληρωθεί το κομμάτι αυτό και το ακίνητο του ξενοδοχείου θα επιστρέψει στον Δήμο Νάουσας ο οποίος στην συνέχεια θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας με μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του» δήλωσε ο Δήμαρχος Νάουσας.

 

Τα Υδροηλεκτρικά

 

«Αντίστοιχης σημασίας και σπουδαιότητας, προβληματική ενέργεια της προηγούμενης διοίκησης, ήταν το όσα έπραξε στο θέμα  των Υδροηλεκτρικών. Ο Δήμος Νάουσας απώλεσε τις άδειες τις οποίες είχαμε βγάλει εμείς, ως προηγούμενη διοίκηση, διότι δεν πληρώθηκε ως όφειλε μέχρι 31-08-2023, το συγκλονιστικό ποσό των 300 ευρώ  που είναι το παράβολο προκειμένου να παραταθεί η ισχύς των αδειών για το επόμενο διάστημα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περάσαμε νομοθετική ρύθμιση και περιμένουμε την υπουργική απόφαση προκειμένου να αναβιώσουμε τις άδειες αυτές και να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή τους»  είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

Στη συνέχεια ανέλυσε και άλλα θέματα του Δήμου, που  σχετίζονται με την Κοινωνική Πολιτική. Πολύ σημαντικό όπως είπε, είναι το γεγονός της επέκτασης της διεύρυνσης του ωραρίου του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και ταυτόχρονα η προσαρμογή των Παιδικών Σταθμών του Δήμου στις απαιτήσεις του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017. Η  υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα από τον ανάδοχο για τους 5 πρώτους σταθμούς και αυτή τη στιγμή υλοποιείται και ολοκληρώνεται η μελέτη για τους υπόλοιπους 4, προκειμένου μέχρι τέλους του έτους, όλοι οι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στον Δήμο Νάουσας, να είναι απολύτως πιστοποιημένοι και προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

 

Καθαριότητα και Δασοπροστασία

 

Επιπλέον, η δημοτική αρχή επανάφερε  την αίσθηση της καθαριότητας στην πόλη και στα χωριά.

«Οι εκτάσεις του Δήμου που είναι αγροτικές, είναι τεράστιες και πρέπει να υπάρξει μέριμνα καθώς απαιτούν μεγάλο αριθμό προσωπικού.. Οι υπάλληλοι δουλεύουν και  εκτός ωραρίου προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα. Επιπρόσθετα, δώσαμε  τεράστια βαρύτητα, στο θέμα της δασοπροστασίας και στην αντιμετώπιση και διαφύλαξη της δημοτικής μας περιουσίας κάνοντας μεγάλες εδαφοτεχνικές παρεμβάσεις, έργα διάνοιξης δρόμων και ζωνών πυροπροστασίας και καθαρισμό των υδατοδεξαμενών που βρίσκονται στον ορεινό μας όγκο.

Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα σε κάτι που η προηγούμενη διοίκηση είχε αμελήσει πλήρως, να υλοποιήσουμε διαχειριστική μελέτη για το δάσος, για την επόμενη δεκαετία, με στόχο να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε αφενός την προστασία του, αφετέρου να προχωρήσουμε και στην εκμετάλλευσή του, διότι μιλάμε για έναν πνεύμονα ζωής και σε επίπεδο οικονομικό για τον Δήμο.

Μεγάλη βαρύτητα έχουμε δώσει και στο ζήτημα των αδέσποτων, όπου μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο και την προβληματική νομοθεσία, κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να περιορίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει και να φροντίσουμε να είμαστε συνεπείς σε όσα προβλέπονται», είπε ο Δήμαρχος Νάουσας

 

Επαναφορά της Τουριστικής Ταυτότητας «Sorry No Beaches»

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην επαναφορά της ταυτότητας της Νάουσας και  του σλόγκαν «Sorry no beaches». Επί 4,5 χρόνια, όπως είπε,  δεν έγινε τίποτα για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή, αντιθέτως ένα εξαιρετικά ευρηματικό και ευφυές σλόγκαν, παραπέμφθηκε στις καλένδες και στο περιθώριο. «Ο  Δήμος της Νάουσας μπαίνει δυναμικά στη διαδικασία προβολής και προώθησης του τουριστικού του προϊόντος. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω, μια εξωστρεφής δράση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, την δημιουργία Ημερών Νάουσας, σε ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί θα υπάρχει προβολή της Νάουσας ως τουριστικού γαστρονομικού και οινικού προορισμού με τη δυνατότητα να υπάρχουν στο μενού φαγητά και κρασιά Νάουσας», τόνισε ο Δήμαρχος Νάουσας.

 

Ανάδειξη του Ορεινού Όγκου

 

Ο Δήμος Νάουσας προχωρά επίσης, σε συνεργασία με ειδικούς εξειδικευμένους μελετητές την υλοποίηση μελέτης για την ανάδειξη του Ορεινού Όγκου στον άξονα Αρκοχώρι – Άγιος Νικόλαος – Γιαννακοχώρι – Ροδοχώρι – Μεταμόρφωση – Άγιος Παύλος – 3|5 Πηγάδια στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ΟΧΕ. Στόχος είναι η υλοποίηση  ενός προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης το οποίο θα αντιλαμβάνεται ως ενιαίο χώρο τον Ορεινό Όγκο του Βερμίου με τους όμορους δήμους  Έδεσσας και  Βέροιας.

 

Τα έργα της ΔΕΥΑΝ

 

«Θέλω να αναφερθώ σε έργα και προσπάθειες που γίνονται από τη ΔΕΥΑΝ. Την Μονάδα Πρωτοβάθμιας Επεξεργασίας Νερού που αφορά  τη θολότητα και την οποία εντάξαμε εμείς το 2019 στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, και την υπογράψαμε  μετά από 4,5 χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο, ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο  αφορά στην πλήρη ανακατασκευή του Βιολογικού Σταθμού στη Στράντζα, της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων της Νάουσας. Και αυτό το έργο  το εντάξαμε εμείς το 2019 και υπογράψαμε τη σύμβαση λίγες ημέρες πριν.

Άλλα έργα που προχωράνε είναι το Αποχετευτικό Δίκτυο στη Μαρίνα, η τοποθέτηση ψηφιακών υδρομετρητών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα της αλόγιστης χρήσης νερού ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για την διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου μας.

Είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε καταστάσεις οι οποίες έρχονται και θα τις αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η Δημοτική Επιχείρηση έχει αναθέσει την κατασκευή του νέου αγωγού μεταφοράς νερού προς τη Στενήμαχο και τα Μονόσπιτα. Ένα έργο που θα αντικαταστήσει τα αντλιοστάσια με τα οποία υδρεύονται οι 2 οικισμοί», είπε ο Δήμαρχος Νάουσας.

 

 

Εμπόδια στο έργο της  Διοίκησης

 

«Έχοντας αναφέρει όλα αυτά, θέλω να επισημάνω πως παρά τα πολλά εμπόδια που επιχειρούν καθημερινά να μας βάλουν οι παράγοντες της οπισθοδρόμησης, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται μόνο από τον πολιτικό χώρο, καταφέραμε πολλά και εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να βοηθήσουμε τον Δήμο, να επανέλθουμε και  να πετύχουμε τον πρώτο στόχο ο οποίος είναι η επιβίωση και τον δεύτερο που είναι  η επανεκκίνηση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Το κάνουμε, παρά τις αντιξοότητες.

Εδώ, θέλω να κάνω μια αναφορά, σε αυτό που ταλαιπώρησε εμένα, προσωπικά το προηγούμενο διάστημα. Δε θα μπω στη λογική να σας παραθέσω τον αριθμό των μηνύσεων, των αγωγών και των καταγγελιών που έχω υποστεί από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Όχι γιατί έχω κάποιον λόγο να μην το κάνω, αλλά γιατί είναι τόσες πολλές και κάποιες από αυτές, που θα κουράσω τον κόσμο. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι, μου έχει γίνει αγωγή για το ποσό των 80.000  ευρώ, διότι προξένησα πρόβλημα υγείας σε συγκεκριμένο άνθρωπο με τη συμπεριφορά μου, επειδή του ασκούσα κριτική. Αυτά τα πράγματα, δε συμβαίνουν πουθενά. Εδώ, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν την προσωπική, πολιτική, ηθική και οικονομική μου εξόντωση. Σε όλους αυτούς που  εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να σταματήσει  το σπουδαίο έργο που επιτελείται στον Δήμο Νάουσας, έχω να πω ότι τα έβαλαν με λάθος άνθρωπο».

 

«Δεν πρόκειται να παραβώ τον όρκο μου»

 

«Νόμιζαν ότι θα μπορέσουν να με κάμψουν με τακτικές οι οποίες είναι εντελώς ξένες προς εμένα, θα σας αναφέρω ότι γνωστός δικηγόρος της Νάουσας, ο οποίος ασκεί το άθλημα του παραγοντισμού και είναι ενεργότατος στα social media, προσέγγισε εμένα και την ομάδα των νομικών μου προκειμένου να μεσολαβήσει για να υπάρξει συμβιβασμός  υπόθεσης που αφορά μέλη προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου,  η οποία αυτή τη στιγμή εκκρεμεί σε νομικό επίπεδο και πρόκειται να δικαστεί στο προσεχές διάστημα. Δεν πρόκειται ποτέ για το προσωπικό μου συμφέρον να παραβώ τον όρκο μου και να μην επιτελέσω το καθήκον μου. Το γεγονός ότι αρνήθηκα, εξηγεί το μένος με το οποίο αντιμετωπίζομαι, από τη συγκεκριμένη αυτή ομάδα ανθρώπων όλο το προηγούμενο διάστημα.

 Για την επίμαχη δίκη, αυτό για το οποίο κατηγορήθηκα και καταδικάστηκα σε 3 μήνες φυλάκισης, είναι η έκδοση μιας άδειας υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε καμία περίπτωση και για αυτό η αντίδρασή μου ήταν έντονη , από την δικαστική απόφαση και  από όλα  όσα προβλέπει ο νόμος, δεν προκύπτει ο συνδυασμός των παραγόντων εκείνων που θα μπορούσαν να με θέσουν σε αργία. Ήταν μια απολύτως άδικη και προβληματική απόφαση η οποία πραγματικά ερχόταν από άλλες εποχές. Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τον κόσμο και να τον κατευθύνουν με τρόπο που εξυπηρετεί τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, τα δικά τους ταπεινά κίνητρα, και ταυτόχρονα να έρχονται σε αντίθεση με την λαϊκή εντολή».

 

«Προσπαθούν να εκδιώξουν έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο»

 

«Προσπαθούν να εκδιώξουν έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο, ο οποίος έχασε τις εκλογές το 2019, πήγε με αξιοπρέπεια στο σπίτι και τη δουλειά του και επανήλθε, κερδίζοντας  την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτό έχει συμβεί ελάχιστες φορές σε αυτή τη χώρα. Και την πρώτη φορά που κέρδισα, επιτέλεσα με υψηλό αίσθημα ευθύνης το καθήκον μου και έβαλα αυτούς τους ανθρώπους απέναντί μου.

Μετά  και τη δίκη παρωδία η οποία έγινε, στις 26-06-2024,  η οποία θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν διδασκαλίας σε αποφοίτους νομικής επιστήμης για το πως δεν πρέπει να είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη,  κάποιοι προσπαθούν να θέσουν εκτός της θέσης του  έναν δημοκρατικά εκλεγμένο δήμαρχο. Τους διαμηνύω ότι προσπάθησαν να με θάψουν, αλλά δεν κατάλαβαν ότι είμαι σπόρος. Δεν πτοούμαι, τους προκαλώ να συνεχίσουν σε αυτό τον ρυθμό καθώς δεν αντιλαμβάνονται τη ζημία που κάνουν στον τόπο, διότι, το πρόβλημα για αυτούς μπορεί να είναι ο Κουτσογιάννης, αλλά  η συμπεριφορά τους είναι καταστρεπτική για τον τόπο.

Κάποιους ο κόσμος τους έθεσε  ιστορικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και εκεί πρέπει να παραμείνουν. Κλείνω λέγοντας, πως παρά  την τιτάνια προσπάθεια που κάνουν για να με εξοντώσουν, είμαι παρών, δουλεύω νυχθημερόν για αυτό που αγαπώ, για τον Δήμο, τους δημότες, για τους ανθρώπους που επιμένουν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Για αυτούς, εργάζομαι, για αυτούς θα πορευτώ. Να είναι σίγουροι οι δημότες της Νάουσας, ότι το έργο το οποίο παράγεται και θα παραχθεί στο προσεχές διάστημα, θα μας κάνει όλους περήφανους», κατέληξε ο Δήμαρχος Νάουσας.

 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις Δημοσιογράφων

 

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσογιάννης απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ της Ημαθίας.

 

Πότε έγινε η προσέγγιση για τον συμψηφισμό για των  2 δικαστικών υποθέσεων, πριν ή μετά τις εκλογές;

 

«Μετά τις εκλογές»

 

Η αγωγή για τη δημιουργία βλαβών υγείας, αποδεικνύεται  επιστημονικά;

 

« Ο  καθένας κρίνεται από τα γραφόμενα  και τις πράξεις του. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως αν η κριτική που έχω δεχθεί, προκαλούσε τέτοια ζητήματα, τότε, θα έπρεπε να είμαι κάπου αλλού και όχι μαζί σας. Επέλεξα στην προηγούμενη θητεία μου να μη μιλάω. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που ξέρουν το τι έχω υποστεί αδίκως αυτό το διάστημα.

Με έχουν σύρει άπειρες φορές στα δικαστήρια, έχω αθωωθεί σχεδόν στο σύνολο τους, απομένει το τελευταίο το οποίο θα  κερδίσω και αυτό, ήδη μία φορά ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση, θα την αναπέμψει ξανά, ενώ εκκρεμεί και η προσφυγή μου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν πτοούμαι, θα τους κερδίσω, όπως τους κέρδισα εκεί που ήταν σημαντικότερο, στις εκλογές. Δεν τεκμηριώνεται σε κανένα σημείο της απόφασης, η φαιδρή αστήριχτη και γελοία δικαιολογία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία με έθεσε σε αργία. Εκτιμώ ότι αυτή τη φορά, θα είναι πολύ πιο συνετοί οι άνθρωποι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα το αντιμετωπίσουνε με τη δέουσα σοβαρότητα.

Για  να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ, εκτιμώ ότι είναι αδιανόητο ένας χημικός μηχανικός, ένας διεθνολόγος, ένας οικονομολόγος ή ένας δημοσιογράφος, να μπορεί να κάνει ερμηνεία και ασφαλής ανάγνωση μιας δικαστικής απόφασης, χωρίς να ζητήσει νομική συνδρομή. Είναι πολύ άσχημο τα λάθη να επαναλαμβάνονται.

Εγώ είμαι άνθρωπος που ζει από τη δουλειά του. Όταν έχασα τις εκλογές πήγα σε μία εταιρεία και ανέλαβα ρόλο διευθυντού. Δεν έχω άπλετα χρήματα , ούτε  με περισσεύουν από τα μπατζάκια. Για να απαντήσω σε αυτές τις ανοησίες, πρέπει να πληρώσω δικηγόρους. Αυτή είναι η δική μου καθημερινότητα, με αυτούς τους ανθρώπους αντιπαλεύω, δε με κάμψανε και δε θα με κάμψουν. Δεν αντιλήφθηκαν ποιον έχουν απέναντί τους. Ότι και να κάνουν θα σηκώνομαι δυνατότερος. Θέλω να σας μιλήσω προσωπικά και ανθρώπινα. Σας παρέθεσα ένα έργο 6 μηνών, για το οποίο έχω κατέβει 20 φορές στην Αθήνα. Δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, έχοντας να αντιμετωπίσω όλον αυτόν τον πόλεμο. Δεν έχω καμία ενόχληση να μου κάνουν κριτική η πολιτική αντιπαράθεση, προφανώς έχουμε κάνει πολύ σπουδαία πράγματα σε 6 μήνες, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε και σαφέστατα, δεν τα κάνουμε όλα σωστά. Το σημαντικό όμως είναι πως διορθωνόμαστε. Έχουμε το πολιτικό θάρρος να αναλάβουμε την ευθύνη. Όλα αυτά γίνονται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για μένα. Τιμώ κάθε μέρα την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου και θα συνεχίσω να το κάνω».

 

Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για  τα 2 έργα του Open Mall επί της Οδού Δημαρχίας και της Οδού Παναγούλη;

 

«Στην οδό Παναγούλη το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Στην οδό Δημαρχίας, υπολογίζουμε να είναι ολοκληρωμένο τον Σεπτέμβριο. Οφείλω να επισημάνω πως στην οδό Δημαρχίας έγινε ένα έργο υποδομής, το οποίο είναι πλήρως ολοκληρωμένο».

 

Έχει επισκεφτεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, το μέρος που κατασκευάζεται το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση ενάντια στο Αιολικό Πάρκο;

 

«Είναι επιθυμία της διοίκησής μας, να το κάνουμε οργανωμένα, αυτό δε μπορεί να γίνει ξαφνικά, αλλά σε συνεννόηση και με τους ανθρώπους της εταιρείας που υλοποιεί το έργο, προκειμένου να μας παραθέσουν  όλα τα στοιχεία. Το μεγάλο πρόβλημα με το Αιολικό Πάρκο συνέβη όταν η προηγούμενη διοίκηση είχε τη δυνατότητα στον σωστό χρόνο να κάνει προσφυγή και δεν την έκανε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να ελέγχουμε αν υπάρχουν παραβάσεις επί των αδειοδοτημένων εργασιών. Το έργο θα μπορούσε να διακοπεί αλλά αυτό χάθηκε με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης.

Θυμίζω πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την  γνωμοδότηση που τέθηκε σε νομικό πάρθηκε τον Ιούνιο του 2022, ανατέθηκε 6 μήνες μετά και παραδόθηκε  δυο μέρες μετά τις εκλογές στις 17 Οκτωβρίου.  Εμείς, αυτό που δεσμευτήκαμε θα το κάνουμε, η αντίθεση μας είναι δεδομένη, άλλωστε μόνο επί δικής μου διοικήσεως υπήρξε ρητή και ξεκάθαρη αρνητική απόφαση, όλα θα γίνουν στον σωστό χρόνο. Αν δεν  υπάρξει σωστό timing δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

 

Για το  θέμα των νέων ζευγαριών και της  χρηματοδότηση τους από τα έσοδα των εκδηλώσεων του Naoussa Summer Festival

 

«Είναι ένα μέτρο το οποίο έχει χαιρετιστεί από το σύνολο των ανθρώπων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Naoussa Summer Festival.  Αντιλαμβάνεστε  πως ο Δήμος Νάουσας δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Δεν έχει στόχο να βγάλει έσοδα από αυτές τις εκδηλώσεις, απλά είναι μια ευκαιρία να μπορέσουμε να στηρίξουμε και με αυτόν τον τρόπο την Κοινωνική Πολιτική.

Απαντάω σε όλους αυτούς  που λαϊκίζουν ασύστολα, παρακολούθησαν  ποτέ τι έχουμε πει;  Ξέρουν πως γίνονται οι διαδικασίες; Καταρχάς κάποιοι δεν έχουν διοικήσει ποτέ, δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί το σύστημα των δήμων. Κάποιοι παρότι διοίκησαν, ήταν τόσο αδιάφοροι που δεν ξέρω αν τελικά γνωρίζουν πως λειτουργούν οι δήμοι. Η δέσμευση μας ισχύει στο ακέραιο και θα ισχύσει αναδρομικά για τα ζευγάρια από 1/12024, από την στιγμή δηλαδή που αναλάβαμε τον Δήμο. Οι πόροι θα είναι αφενός του Δήμου, αφετέρου θα είναι μια οποιαδήποτε άλλη πηγή όπως είναι τα έσοδα των συναυλιών, με τα οποία θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια.

Η δική μου ρητή δέσμευση κατά την προεκλογική περίοδο, ήταν πως θα ενισχύσουμε αυτούς τους κωδικούς με έσοδα από τα υδροηλεκτρικά.  Ποια υδροηλεκτρικά όμως, αυτά στα οποία δεν μπόρεσαν να δώσουν 300 ευρώ για να μείνουν στην ιδιοκτησία του Δήμου; Ποιοι είναι τιμητές; Χάσανε 7 άδειες υδροηλεκτρικών, συνολικής  ισχύος δυο μεγαβάτ και συνολικά έσοδα  750 χιλιάδες ευρώ ετησίως, όλα αυτά  για 300 ευρώ. Η δέσμευση μας ισχύει ακέραια, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο και θα υπάρξει σχετική αναλυτική ενημέρωση για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Προφανώς  δεν θα είναι όλοι δικαιούχοι, θα υπάρξουν κοινωνικά κριτήρια, δεν γίνεται π.χ. κάποιος με έσοδα 100 χιλιάδες  ευρώ το χρόνο να είναι δικαιούχος. Επαναλαμβάνω πως οι πόροι θα είναι συνδυαστικοί, από τα έσοδα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , από τις συναυλίες, από χορηγίες και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρξει και μπορεί να ενισχύσει την τόσο σπουδαία αυτή δράση».

 

Υπάρχει σκοπιμότητα στο πως ενήργησε η προηγούμενη διοίκηση και αν ήταν θετική στο έργο του Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο

 

«Το έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο κ. Καρανικόλας, μπορεί να τον ψέξει κανείς για πολλά αλλά του το αναγνωρίζω  πως σε αυτό το κομμάτι, είχε μια ειλικρινής στάση για τον εαυτό του. Μιλάω πάντα βέβαια για την προηγούμενη διοίκηση δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα αλλά η νοοτροπία,  η αντίληψη και  ο τρόπος σκέψης. Αυτό ήταν το πρόβλημα της προηγούμενης διοίκησης ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζανε κάποιοι τον Δήμο. Ήταν σαν να είμαστε σ ένα συνεχές διάλλειμα. Ο κόσμος το είδε και γι αυτό μας εμπιστεύτηκε ξανά. Μέσα σε έξι μήνες έχουν γίνει ήδη περισσότερα από όλη την προηγούμενη περίοδο των 4μιση χρόνων, ενώ πολλά από τα έργα της προηγούμενης διοίκησης ήταν της δικής μας περιόδου 2014-2019.

Εγώ άσκησα κριτική στον εαυτό μου όταν έχασα τις προηγούμενες εκλογές, αναμένω να κάνουν και αυτοί το ίδιο αλλά βλέπουμε πως δεν έχουν αντιληφθεί τι έγινε. Είναι ανεπίτρεπτο όμως να θέτουν εμπόδια σε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία την οποία έχει ξεκινήσει να έχει ο τόπος. Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής είπα στον προκάτοχο μου,  τέλος στις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Δεν φοβάμαι την ευθύνη ούτε να παραδεχθώ  το λάθος. Το κατάλαβα, το διόρθωσα δεν ασχολούμαι με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί και από τις δυο πλευρές και εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια εξόντωσης μου. Εγώ είμαι συνεπής, πρέπει να καταλάβουν όμως πως ο τόπος δεν έχει άλλη ευκαιρία. Οι ιστορικοί του μέλλοντος αν δεν τα καταφέρουμε θα μας τοποθετήσουν όλους εκεί που πρέπει».

 

Τι διημείφθη σε αυτή την συνάντηση μεταξύ υμών και ημών για τις δικαστικές υποθέσεις και το παρασκηνιακό τρόπο με τον οποίο μπορούσαν αν συμψηφιστούν και να διευθετηθούν

 

«Το επίκεντρο ήταν οι δυο κύριες δικαστικές υποθέσεις οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα σε ποινικό και αστικό επίπεδο, δεν μπορών να πω κάτι παραπάνω , ευελπιστώ κα θέλω να πιστεύω πως η δικαιοσύνη θα πράξει αυτό που είναι σωστό. Από κει και πέρα ήταν μια διαδικασία ωμής συναλλαγής και γι αυτό δεν συναίνεσα, δεν υπάρχει περίπτωση ο Κουτσογιάννης να μπει σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν συνάδει με τον δικό μου αξιακό κώδικα».

 

Υπάρχουν εξελίξεις για τα Υδροηλεκτρικά, για τον Οδικό Άξονα  Βέροια- Νάουσα – Έδεσσα και την σύνδεση με την Εγνατία;

 

«Όσον αφορά τα Υδροηλεκτρικά, περάσαμε νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και είμαστε σε αναμονή για την έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα αναβιώσουν οι άδειες.

Για τον Οδικό Άξονα και το κομμάτι της Εγνατίας και πάλι είναι θέμα συγχρονισμού, δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε ενέργειες οι οποίες έχουν μόνο στον πυρήνα τους χαρακτηριστικά λαϊκισμού. Οι σπουδαίες αποφάσεις δεν γίνονται με τον τρόπο που νομίζαμε μερικά χρόνια πριν,  χρειάζεται οργανωμένη παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συζήτηση επί πραγματικών όρων και συνθηκών. Είμαστε σε μια ανοιχτή κουβέντα με το αρμόδιο υπουργείο και  με την περιφέρεια και επιδιώκουμε να βρούμε μια λύση η οποία θα οδηγήσει στο ευκταίο που είναι η ολοκλήρωση του Οδικού Άξονα σε όλο του το μήκος. Και της σύνδεσης με την Έδεσσα διότι συνήθως επικεντρωνόμαστε στο κομμάτι που αφορά την σύνδεση με την Εγνατία και παραβλέπουμε το κομμάτι με την Έδεσσα. Εμείς μιλάμε για την ολοκλήρωση του Οδικού Άξονα στο σύνολο του. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται ενέργειες οι οποίες όταν είμαστε σε θέση να τις ανακοινώσουμε θα το πράξουμε. Η εκτίμηση μου είναι πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να έχουμε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Θέλει χρόνο όμως και τρόπο».

 

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies