Το μεγάλο ενδιαφέρον, η ολοκληρωμένη ενημέρωση, τα χρήσιμα συμπεράσματα και η μεγάλη προσέλευση του κοινού, χαρακτήρισαν τις εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας, την οποία διοργάνωσαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δήμος Νάουσας, με την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας (Α.Σ.Ν.), με θέμα τη φυτοπροστασία και των πυρηνοκάρπων-μηλοειδών.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός μεταξύ άλλων είπε: «Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και συμμετέχετε στη σημερινή ημερίδα, με ένα θέμα που θεωρώ ότι είναι σημαντικό, επίκαιρο και ενδιαφέρον, γιατί αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας αγρότες-παραγωγούς, επιστήμονες γεωπόνους και επαγγελματίες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Αισθάνομαι, όμως, και ιδιαίτερη χαρά, επειδή μ’ αυτήν την ενημερωτική εκδήλωση, συνεχίζεται η δημιουργική συνεργασία την οποία ξεκινήσαμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τους καταξιωμένους Πανεπιστημιακούς, όταν σ’ αυτό το χώρο πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2006 οι εργασίες της ημερίδας με θέμα τη βιολογική γεωργία.
Έτσι, σήμερα έχουμε μαζί μας: τον κ. Επαμεινώντα Παπλωματά, και τον κ. Γεώργιο Παπαδούλη, Αναπληρωτές Καθηγητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τους οποίους ευχαριστώ που μας τιμούν με τη συμμετοχή τους. Είμαι βέβαιος ότι οι εισηγήσεις τους, η επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία τους, θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και γνώση σε όλους, και κυρίως σε εσάς τους ειδικούς, τους γεωπόνους, τους παραγωγούς και τους αγροτικούς φορείς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τη συμπολίτισσά μας και φίλη κα. Μαριάνα Χατζηδημητρίου, Επικ. Καθηγ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το έμπρακτο ενδιαφέρον της, την πρωτοβουλία και τη μεγάλη συμβολή της στη διοργάνωση της ημερίδας. Για μια ακόμα φορά η Μαριάνα αποδεικνύει την αγάπη της για τη Νάουσα, και ελπίζουμε το παράδειγμά της να το μιμηθούν και άλλοι συμπατριώτες μας πανεπιστημιακοί με ανάλογες πρωτοβουλίες.
Ακόμη, ευχαριστώ, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας, ο οποίος υποστήριξε την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Ημερίδας. Και να τονίσω, ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η συνεργασία και με τους άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής μας, με σκοπό τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων.
Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι οι παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Αγροτικό τομέα έχουν συγκεκριμένα και θεσμοθετημένα όρια.
Εμείς, ως Δήμος Νάουσας, προχωρούμε με ουσιαστικές δράσεις και έργα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών της πόλης μας.
Η παραγωγή, ο πρωτογενής τομέας, είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της Νάουσας. Η δενδροκομία με τα ποιοτικά φρούτα (μήλα, ροδάκινα, κεράσια), η αμπελουργία με το ξινόμαυρο κρασί που παράγεται στην εύφορη γη μας, μπορεί και πρέπει να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, παράλληλα με τον τουρισμό και τη βιομηχανία.
Τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν, αλλά και συνεχίζονται έργα, παρεμβάσεις και δράσεις του Δήμου μας, για τη βελτίωση των υποδομών στον πρωτογενή τομέα. Να αναφέρω επιγραμματικά, ορισμένα: Κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων, σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ. Η κατασκευή της υδατοδεξαμενής στον Άγιο Παύλο για τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής. Βελτίωση και συντήρηση του δικτύου των αγροτικών δρόμων του Δήμου μας, η οποία και για φέτος θα συνεχιστεί με εργασίες σε βασικούς αγροτικούς δρόμους, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Θησέας» του Δήμου Νάουσας. Δημιουργήσαμε για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας παραγωγών, στο Κ.Ε.Π. («τη γωνία του Αγρότη»). Καθιερώσαμε τον ενιαίο εορτασμό του Αγίου Τρύφωνα, μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια και συνεχίστηκε και εφέτος με τη συνεργασία των δύο συνεταιρισμός Α.Σ. Νάουσας και ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας και του Α.Α.Ο.Σ. VAENI.
Μελέτη κατασκευής φράγματος στην περιοχή «Γκλόμπα». Βρισκόμαστε στο στάδιο της προμελέτης, για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες κατασκευής του έργου. Είναι ένα μεγάλο έργο πνοής για τη Νάουσα, θα το χαρακτήριζα ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ. Γιατί, αξιοποιεί τον υδάτινο πλούτο της περιοχής μας (σε μια όπως διαπιστώνεται, καθημερινά, δύσκολη εποχή με τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές) τόσο για την άρδευση των καλλιεργειών, την παραγωγή ενέργειας, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος και ενός μοναδικού φυσικού τουριστικού πόλου στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι τα όσα θα ακούσουμε στη συνέχεια από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, θα συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγής και κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Είναι γνωστό, ότι ζούμε σ’ ένα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Το ζητούμενο είναι η υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Αυτό, λοιπόν, είναι το μεγάλο στοίχημα και πιστεύω ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας όλοι, θα το κερδίσουμε για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας».
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κ.κ. Επ. Παπλωματά και Γ. Παπαδούλη, στις οποίες παρουσίασαν αναλυτικά τις ασθένειες των πυρηνοκάρπων-μηλοειδών και χρήσιμες συμβουλές για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις-τοποθετήσεις και συζήτηση με συντονίστρια την κα. Μ. Χατζηδημητρίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Νάουσας κ. Ι. Παπαστόϊκας, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, γεωπόνοι και αγρότες παραγωγοί.