Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα των εργασιών της ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας με θέμα «κινητά τηλέφωνα κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τι πρέπει να γνωρίζουμε» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (9/6) στο Δημοτικό Θέατρο με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γ. Σεργιάδη. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Μέριμνας Παιδιού Νεολαίας και Οικογένειας, το Συμβούλιο Ποιότητας Ζωής Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 1ου Γυμνασίου. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός, μεταξύ άλλων, είπε ότι σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τις τυχόν επιπτώσεις τους στην υγεία, και ότι ο Δήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της ημερίδας, επειδή τα ζητήματα των κινητών τηλεφώνων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας απασχολούν όλους, αφού, στην εποχή μας τα κινητά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κας. Μαίρης Καρύδα προέδρου του Κέντρου Μέριμνας Παιδιού Νεολαίας και Οικογένειας, του κ. Νικ. Κύρου προέδρου του ΣΥΜ.ΠΕ., του κ. Δημ. Βογιατζή προέδρου της Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Νάουσας, και του κ. Γ. Νικολάου υπευθύνου της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου, ο οποίος παρουσίασε εργασία των μαθητών με θέμα τα κινητά τηλέφωνα.
Ο καθηγητής κ. Γ. Σεργιάδης, ξεκινώντας την εισήγησή του είπε ότι το θέμα της ημερίδας το «δανείστηκε» από ενημερωτικό έντυπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και εξέφρασε την απορία, γιατί η Ελληνική πολιτεία ανέθεσε την εποπτεία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως παγκόσμια πρωτοτυπία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια, και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε 6.000 περίπου. Στη συνέχεια ο κ. Σεργιάδης παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την χρήση των κινητών τηλεφώνων, τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τις οδηγίες της Ε.Ε.Τ.Τ και της Ε.Ε.Α.Ε. Είπε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί επιστημονικά δεδομένα που να βεβαιώνουν ότι η χρήση των κινητών προκαλεί βλάβες στην υγεία του ανθρώπου, γιατί η επιστήμη δεν έχει ακόμα διαπιστώσει την μακροχρόνια επίπτωση που μπορεί να έχουν στον άνθρωπο πολύ μικρές ποσότητες αντικονοβολίας (μικροκυμάτων, σωματίδια, κύματα). Τόνισε, ότι η χρήση των κινητών επιφέρει μικρή θέρμανση στη περιοχή του εγκεφάλου, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί αν και πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι για την υγεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι πρακτικοί κανόνες και οι οδηγίες που πρότεινε για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.
Κυριότερα σημεία από την εισήγηση κ. Γ. Σεργιάδη:
“Οι αποδεδειγµένες επιπτώσεις στη υγεία του ανθρώπου από την έκθεση σε µη ιοντίζουσα ακτινοβολία, όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων, είναι θερµικές. Επιπτώσεις άλλου είδους δεν έχουν ακόµη τεκµηριωθεί. Η διεθνής επιστηµονική κοινότητα θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστηµα για να ολοκληρώσει την έρευνα και να καταλήξει αν υπάρχουν άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις και ποιες είναι αυτές. Στο διάστηµα αυτό, αν κάποιος αισθάνεται ανήσυχος µπορεί να λάβει ορισµένα µέτρα προφύλαξης” (ΕΕΤΕ)
Απλοί κανόνες χρήσης κινητών τηλεφώνων (ΕΕΤΤ)
•Να χρησιµοποιεί το κινητό τηλέφωνο εκεί όπου η ποιότητα του λαµβανόµενου σήµατος είναι ικανοποιητική και να αποφεύγει τη χρήση του σε κλειστούς χώρους (π.χ.ασανσέρ, υπόγεια, µετρό, αυτοκίνητο κ.λπ.).
•Να χρησιµοποιεί εξαρτήµατα αποδέσµευσης των χεριών ("hands free kits") και όταν οµιλεί, να κρατά το κινητό σε απόσταση από το σώµα του και το κεφάλι του.
•Οι συνοµιλίες του από το κινητό τηλέφωνο να είναι όσο το δυνατό πιο σύντοµες.
• Να προτιµά τη χρήση σταθερών τηλεφώνων όταν βρίσκεται κοντά τους ή την αποστολή SMS αντί της συνοµιλίας στο κινητό τηλέφωνο.
• Να αποθαρρύνει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά.
Πρόσθετοι απλοί κανόνες (ΕΕΤΤ)
•Επιλογή τηλεφώνων μικρού SAR
•Χρήση μετά την αποκατάσταση της κλήσης
•Χρήση της ανοικτής ακρόασης
•Χρήση συσκευών Bluetooth
•Δεν υπάρχουν «ασπίδες προστασίας»
Συμπεράσματα
•«Η αρχή της προφύλαξης»
•Συνετή Αποφυγή
Στη συνέχεια ο κ. Σεργιάδης απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού, που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις εργασίας της ημερίδας. Επίσης, ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός παρέδωσε στον κ. Σεργιάδη έγγραφο με τις πρόσφατες μετρήσεις του σταθμού μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που υπάρχει στο κτίριο του Λαππείου Γυμνάσιο, τις οποίες σχολίασε ο κ. Σεργιάδης, τονίζοντας ότι τα στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν πως η ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από την κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο κτίριο του Ο.Τ.Ε. Νάουσας, είναι 1.000 φορές κάτω από τα επιτρεπτά όρια, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να δημιουργεί ανησυχία για την υγεία των πολιτών.