Τα έργα και οι δράσεις του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας, ήταν το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (18/9) στο Δημοτικό Θέατρο. Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση δημοσιοποίησης του έργου της Αράπιτσας που χρηματοδοτήται από το Μέτρο 3.9 του Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας και στόχο είχε την ενημέρωση των δημοτών για τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, τις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα.
Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός είπε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, και ικανοποίηση γιατί, αυτή η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης του έργου της Αράπιτσας, και γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος Δημοσιοποίησης, που προβλέπεται από το ίδιο το πρόγραμμα (και δεν είναι δηλαδή προεκλογική εκδήλωση…)
Από την περασμένη άνοιξη ως Δημοτική Αρχή, ξεκινήσαμε τη δημοπράτηση των 13 έργων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπλασης της Αράπιτσας.
Σήμερα ορισμένα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, και άλλα ξεκινούν αυτό το διάστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.804.956 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας και το Γ΄ Κ.Π.Σ. Όμως, για να φτάσουμε στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου χρειάστηκε να καταβάλλουμε πολλή και σκληρή δουλειά μαζί με τους συνεργάτες μου και τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου μας.
Η οριστική έγκριση του προγράμματος δόθηκε τον Απρίλιο του 2003. Μέχρι δεν υπήρχε τίποτα δεδομένο. Δεν υπήρχε καμία μελέτη.
Ξεκινήσαμε, κυριολεκτικά από το ΜΗΔΕΝ.
Έτσι, αρχικά ενοποιήσαμε τα πολλά και διάσπαρτα έργα σε 13, ώστε το έργο να σχεδιαστεί σωστά και να είναι υλοποιήσιμο, λειτουργικό και προσαρμοσμένο στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του. Εκπονήσαμε όλες τις μελέτες, τις οποίες αναθέσαμε με διαφάνεια, σύμφωνα με το νόμο και τους όρους της Ε.Ε., σε εξειδικευμένους συμβούλους, σε τεχνικά γραφεία αλλά και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, που οφείλω και από το βήμα αυτό θερμά να ευχαριστήσω, γιατί πράγματι εργάστηκαν συντονισμένα, οργανωμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.
Συνολικά ως δημοτική αρχή, πληρώσαμε πάνω από 300.000 ευρώ για όλες τις μελέτες των έργων της Αράπιτσας. Η αλήθεια είναι ότι δεχθήκαμε άδικη κριτική και επιθέσεις οι οποίες εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες. Ακούστηκαν φωνές ότι το έργο δεν θα γίνει, ότι θα χαθούν τα χρήματα του προγράμματος. Δεν θέλω, σήμερα, σ’ αυτήν την εκδήλωση να επεκταθώ σε λεπτομέρειες.
Θέλω, όμως, να τονίσω ότι, ως Δημοτική Αρχή, θέτοντας την υλοποίηση του έργου της Αράπιτσας, ως ΣΤΟΧΟ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία, όλα τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίας ήταν, δυστυχώς, πολλές, σύνθετες και χρονοβόρες. Να υπογραμμίσω, ακόμη, και το γεγονός ότι το Γ΄Κ.Π.Σ., έθετε αυστηρούς όρους και προδιαγραφές, για τη σωστή εκτέλεση του έργου. Επίσης, ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο (Περιφέρεια, Υπουργεία, Αρμόδιες Υπηρεσίες κλπ.) δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία για την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων ανάπλασης, κι αυτό ασφαλώς καθυστερούσε όλες τις τυπικές διαδικασίες. Όμως, ως Δήμος (με εξαίρεση το μεγάλο Δήμο της Θεσσαλονίκης, που έχει ασφαλώς μεγαλύτερες δυνατότητες) είμαστε πρωτοπόροι και είμαστε πιο μπροστά, στην υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε σχέση με τους άλλους Δήμους (Έδεσσα, Σέρρες, Βέροια κλπ.).
Σήμερα, όμως, που το έργο της Αράπιτσας ξεκίνησε, αισθανόμαστε ικανοποίηση, γιατί οι κόποι κι ο αγώνας που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, δικαιώθηκαν. Έτσι, είμαστε απόλυτα συνεπείς στη δέσμευση που δώσαμε να ξεκινήσει το έργο της Αράπιτσας, που θα αλλάξει και θα ομορφαίνει τη Νάουσα. Βέβαια, τις λεπτομέρειες για τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσαμε στη συνέχεια από τους εισηγητές της ημερίδας. Θέλω, όμως, να σταθώ στη σημασία αυτού του έργου για την πόλη μας και να επισημάνω ότι:
Με την ανάπλαση της Αράπιτσας, αναδεικνύεται το πανέμορφο και ιστορικό ποτάμι της πόλης μας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και των αναπλάσεων, που είναι εναρμονισμένες με περιβάλλον και σέβονται τη φυσική ομορφιά του ποταμού, θα δημιουργηθεί ένας νέος πόλος, κατά μήκους του ποταμού, μέσα στην πόλη.
Αυτός ο νέος πόλος με τις ολοκληρωμένες, καλαίσθητες και λειτουργικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν στους πεζοδρόμους και μέσα στην κοίτη, θα αναβαθμίσουν εντυπωσιακά την περιοχή, δημιουργώντας ευχάριστους χώρους πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των Ναουσαίων και των επισκεπτών.
Επίσης, είναι ένα έργο που αναδεικνύει την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Έτσι, η επανάχρηση των κτιρίων στη «Βέτλανς» (Πέτρινο-Υδροηλεκτρικός Σταθμός), στο κτίριο «Μάκη», οι εργασίες στα κτίρια του ΠΙΚΠΑ και του ΚΑΠΗ, αξιοποιούν τις υφιστάμενες υποδομές, δημιουργώντας παράλληλα και νέους επισκέψιμους χώρους. Ακόμη, είναι σημαντικές κι οι δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση-κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς όπου η πόλη μας θα στηρίξει την ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια, (όπως είναι ο τουρισμός, η διοίκηση-προβολή, η πληροφορική, οι υπηρεσίες κλπ.) αναμένεται να δώσουν τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στους νέους της πόλης μας, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη καμπή που βιώνει η πόλη τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία και την αποβιομηχάνιση. Επίσης, είναι σημαντικό ότι τα έργα της Αράπιτσας, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα άλλα έργα του Δήμου μας, όπως είναι η επανάχρηση του Υδρόμυλου Ράϊου (Leader plus), η πεζογέφυρα η οποία θα συνδέει το Δημοτικό Πάρκο με το χώρο της Βέτλανς, αλλά και το μεγάλο έργο του “Συνεδριακού Κέντρου-Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς”, το οποίο έχουμε προγραμματίσει να γίνει στο χώρο των «Βαφείων» της Βέτλανς (μελέτη 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας»). Ακόμη, ως Δήμος έχουμε υποβάλλει στην Κυβέρνηση το αίτημα για την συμπληρωματική χρηματοδότηση του έργου (ΑΡΑΠΙΤΣΑ ΙΙ), ώστε να προχωρήσει η παραπέρα ανάπλαση και αξιοποίηση του ποταμού και με νέα έργα.
Κλείνοντας, θεωρώ ότι το έργο της Αράπιτσας είναι ένα ΟΡΟΣΗΜΟ για τη νέα Νάουσα του 21ου αιώνα. Είναι έργο που θα τονώσει δυναμικά την πορεία ανάπτυξης του τόπου μας προς το μέλλον, συμβάλλοντας να γίνει η Νάουσα πόλη όμορφη, ανθρώπινη, σύγχρονη και πολιτισμένη.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν να ξεκινήσει αυτό το σπουδαίο έργο, τους φορείς που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος, εκτός βέβαια από το Δήμο Νάουσας και τον ΔΗΠΟΝ ευχαριστούμε: τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας, τον «Όμιλο Γεννίτσαροι και Μπούλες», το ΚΑΠΗ, το ΠΙΚΠΑ, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και τον ΟΑΕΔ για τη γόνιμη, ουσιαστική συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους στην έναρξη του έργου».
Ακολούθησε η εισήγηση της Αντιδημάρχου κας Ίλιας Ιωσηφίδου, η οποία παρουσίασε αναλυτικά όλα τα έργα της Αραπίτσας, ενώ με τη χρήση οπτικού υλικού και χαρτών, εξήγησε το είδος, τη μορφή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΟΝ, κ. Γ. Πάτσος αναφέρθηκε στις δράσεις οι οποίας αφορούν τα προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης ανέργων και ΑμΕΑ και στο πρόγραμμα δημοσιοποίησης του έργου για το οποίο φορέας υλοποίησης είναι ο ΔΗΠΟΝ.
Ο κ. Στράτος Μάνος, εκπροσωπώντας την εταιρία «Ευρωσύμβουλοι» που έχει την τεχνική υποστήριξη του έργου, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του έργου, όπως αυτή προβλέπεται από τις διαδικασίες του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας και του Γ΄Κ.Π.Σ, στην ουσιαστική συνεργασία που έχει η εταιρεία με τα Στελέχη και τις Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας, αλλά και στο προσωπικό ενδιαφέρον και τη συμβολή του Δημάρχου να επιταχυνθούν όλες ενέργειες για την σωστή υποστήριξη και την έναρξη του έργου της Αράπιτσας.
Ο κ. Χατζησώμος, εκπρόσωπος της εταιρίας που είναι ανάδοχος του έργου διαμόρφωσης των πεζοδρόμων, αναφέρθηκε στις εργασίες και τις παρεμβάσεις οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες κατά μήκος των όχθων του ποταμού.
Ακολούθησαν, ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το ακροατήριο.