Το πρωί της Δευτέρας (3/5) επέστρεψε ο Δήμαρχος κ. Αν. Καραμπατζός από το Ζγκοζέλετς, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην αδελφοποιημένη με τη Νάουσα Πολωνική πόλη.
Το Ζγκοζέλετς βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πολωνία, στα σύνορα με τη Γερμανία. Ιδιαίτερη είναι η σχέση με την Ελλάδα και ειδικά με τη Νάουσα, λόγω της δραστηριότητας που ανέπτυξε η εκεί Ελληνική κοινότητα. Μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στο Ζγκοζέλετς μετακινήθηκαν περίπου 15.000 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοινωνικοοικονομικής προόδου της πόλης, ιδρύοντας ελληνικά σχολεία και αναπτύσσοντας έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέχρι το 1945 η ιστορία του Ζγκοζέλετς (τότε Ζγκοζέλιτς) συνδέεται με την πόλη Γκέρλιτς, αφού το φυσικό σύνορο ανάμεσά τους είναι ο ποταμός Νάισε. Το 1950 στη γέφυρα του ποταμού, η οποία αργότερα ονομάστηκε «γέφυρα φιλίας», υπογράφηκε η συμφωνία για τον καθορισμό των συνόρων Γερμανίας-Πολωνίας. Το Ζγκοζέλετς ανήκε στην Πολωνία και το Γκέρλιτς στη Γερμανία. Ωστόσο οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλων δεν σταμάτησαν και ήταν στενές στους τομείς του πολιτισμού και του εμπορίου.
Τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής (30/4) οι δύο Δήμοι διοργάνωσαν κοινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εισόδου της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκδηλώσεις έγιναν πάνω στη γέφυρα του ποταμού, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου από τις δύο πόλεις. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός και ο Δήμαρχος της Γαλλικής πόλης Αβιόν, η οποία είναι αδελφοποιημένη με το Ζγκοζέλετς.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση του «φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού» που γίνεται κάθε χρόνο, όπου Πολωνοί καλλιτέχνες ερμήνευσαν έργα Ελλήνων Συνθετών.
Ο κ. Καραμπατζός κατάθεσε στεφάνι στο Δημαρχείο του Ζγκοζέλετς και παραβρέθηκε στο τρισάγιο που τελέσθηκε στο Νεκροταφείο για τους νεκρούς Έλληνες που έζησαν εκεί.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Δημάρχων Νάουσας και Ζγκοζέλετς κ.κ. Καραμπατζού και Φιοντόριβιτς επαναβεβαιώθηκε η κοινή διάθεση φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο αδελφοποιημένους δήμους. Εξετάστηκαν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στους οποίους μετά την είσοδο της Πολωνίας στην Ε.Ε., μπορούν να υλοποιηθούν κοινές δράσεις αξιοποιώντας τα ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα (πολιτισμού, εκπαίδευσης κ.α.).