Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός, απαντώντας σε απόψεις και σχόλια, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και αφορούν το επενδυτικό ενδιαφέρον Γερμανικής Εταιρίας στην περιοχή της Νάουσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Κατ’ αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Δημοτική Αρχή είναι θετική σε κάθε επένδυση η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη καμπή που διέρχεται η τοπική μας οικονομία. Για το ενδιαφέρον της Γερμανικής Εταιρίας να επενδύσει στην περιοχή μας, δημιουργώντας βιομηχανική μονάδα, το οποίο πρόσφατα εκδηλώθηκε θέλω να διευκρινίσω τα εξής:
1.Δεν υποβλήθηκε, μέχρι σήμερα, επίσημο αίτημα των επενδυτών στο Δήμο Νάουσας. Το ίδιο πληροφορούμαι, ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα και προς το Γραφείο Υποδοχής Επενδυτών ούτε και στη Δ/νση Βιομηχανίας του Νομού μας. Οι επαφές και οι συζητήσεις που είχα με τους εκπροσώπους των επενδυτών ήταν διερευνητικές και σκοπό είχαν να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να γίνει η επένδυση στη Νάουσα.
2.Η ελάχιστη έκταση, η οποία κρίνεται αναγκαία από τους επενδυτές είναι 100 στρέμματα, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 400 στρέμματα. Δυστυχώς, ο Δήμος Νάουσας δεν διαθέτει ιδιόκτητη έκταση σε περιοχή όπου να μπορεί να παραχωρηθεί για να δημιουργηθεί βιομηχανική μονάδα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι. Επίσης, στην περιοχή Στενημάχου, η οποία είναι η πιο ενδεδειγμένη περιοχή για να γίνει η επένδυση και βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Νάουσας, υπάρχουν μόνο μικρές ιδιοκτησίες, τις οποίες βέβαια μπορεί να αγοράσει η επενδύτρια εταιρία, όπως άλλωστε έκαναν παλαιότερα μεταξύ άλλων και οι εταιρίες «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ», «ΔΑΪΟΣ», «ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ» κ.λ.π.
3.Σχετικά με τη θέμα της έλλειψης ΒΕ.ΠΕ., οφείλω να τονίσω ότι το ζήτημα το μελετάμε υπεύθυνα και σοβαρά. Σήμερα, ισχύει το θεσμικό πλαίσιο του Νόμου 2545/95. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο απαιτεί τη σύσταση ειδικού ΦΟΡΕΑ ΒΕ.ΠΕ, ο οποίος θα πρέπει να έχει απαραίτητα τη μορφή Α.Ε. στην οποία να μετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα και ο φορέας ΒΕ.ΠΕ. πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις, δηλ. να αγοράσει την απαιτούμενη έκταση, με μετοχικό κεφάλαιο ίσο με το 10% τουλάχιστον του επενδυτικού σχεδίου, τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες κλπ. Ακόμη, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει προσδιορίσει σε ειδική Μελέτη Προσανατολισμού που έγινε το 2004, για την ίδρυση νέων ΒΕ.ΠΕ. εθνικής εμβέλειας, τις περιοχές όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιες. Η Μελέτη αυτή προκρίνει τις περιοχές Ν. Αττικής, Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Βοιωτίας, Ν. Αχαΐας, Ν. Μαγνησίας, Ν. Κορινθίας, Ν. Λάρισας, Ν. Ηρακλείου και Ν. Ιωαννίνων. Όλες αυτές οι περιοχές είναι λιμάνια ή πρωτεύουσες περιφερειών ή περιοχές που αποτελούν μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της χώρας. Από την παρουσίαση αυτή της μελέτης και σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα τη δράση «δημιουργία νέων Β.Ε.ΠΕ. εθνικής εμβέλειας» που επιδοτείται με 40% προκύπτει ότι όχι μόνο η Νάουσα άλλα ούτε και ολόκληρος ο Νομός Ημαθίας είναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση.
4.Θέλω όμως να τονίσω ότι στόχος μας είναι η προοπτική δημιουργίας «Τεχνόπολης», δηλ. Β.Ε.ΠΕ. επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, γιατί μπορούν μεσοπρόθεσμα να συνδεθούν με το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην πόλη μας, το γνωστικό αντικείμενό του οποίου αφορά την υψηλή τεχνολογία, και θα πρέπει πιστεύω να συνδεθεί άμεσα με την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη της περιοχής σε εξειδικευμένο αντικείμενο-θύλακα.
Η διατύπωση εκφράσεων όπως, «η Νάουσα έδιωξε επένδυση» κλπ. είναι αυθαίρετες, διαστρεβλώνουν τα πραγματικά δεδομένα και δημιουργούν εύλογα απορίες για το τι και ποιους εξυπηρετούν, σε αυτήν την δύσκολη φάση την οποία βιώνει η πόλη. Εάν μάλιστα, θα μπορούσε μια τέτοια επένδυση να εγκατασταθεί στον γειτονικό Δήμο, πιστεύω ότι το ίδιο χρήσιμο θα ήταν, μιας και πάλι εργαζόμενοι της Νάουσας θα απασχολούνταν. Καλό είναι λοιπόν να σταματήσουν οι στείροι τοπικισμοί και οι κινδυνολογίες που δεν βοηθάνε τον τόπο.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Ναουσαίους ότι, η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην προσέλκυση νέων και βιώσιμων επενδύσεων, σε τομείς και δράσεις όπου η περιοχή μας έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και αυτό γίνεται υπεύθυνα και μελετημένα. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη το Σχέδιο Ανάπτυξης για την αξιοποίηση του Δημοτικού Δάσους, το οποίο ξεκίνησε με την εκπόνηση του Master Plan για το Χ.Κ «3-5 Πηγάδια».
Τέλος είναι άσκοπο να μιλάμε για λάθη, παραλείψεις ή πρωτοβουλίες που έπρεπε να γίνουν πριν από 20 ή 25 χρόνια και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη Νάουσα. Εμείς, αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της πόλης ρεαλιστικά, με τα δεδομένα τα οποία ισχύουν σήμερα αλλά, και με τους όρους που θέτουν οι νόμοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι αναγκαίες υποδομές για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Αναστάσιος Καραμπατζός
Δήμαρχος Νάουσας