Χρήσιμα και ουσιαστικά ήταν τα συμπεράσματα των εργασιών του 5ου Διεθνούς Συμποσίου με θέμα «Το πρόβλημα του χρόνου στον Αριστοτέλη», το οποίο διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, και με πρωτοβουλία του Δήμου φιλοξενήθηκε για δύο ημέρες (12-13/5) στη Νάουσα.
Διακεκριμένοι μελετητές, της αριστοτελικής φιλοσοφίας ανέδειξαν τις πτυχές της αριστοτελικής φιλοσοφίας στο επίκαιρο ερώτημα για τη φύση και το χρόνο, όπως διατυπώνεται στα έργα του μεγάλου φιλοσόφου («Φυσικά», «Ηθικά Νικομάχεια», «Περί ψυχής» κ.ά.).
Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, κατά τη συνάντησή του με τους συνέδρους το Σάββατο (12/5), μεταξύ άλλων, εξήρε τη συμβολική σημασία του 5ου Διεθνούς Συμποσίου, το οποίο φιλοξενείται στον τόπο όπου δίδαξε o μέγιστος των φιλοσόφων της αρχαιότητας, τον έφηβο Αλέξανδρο. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές του συμποσίου και ιδιαίτερα την κ. Δήμητρα Σφενδόνη, καθηγήτρια φιλοσοφίας και αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., για την αποδοχή της πρότασης του Δήμου και την αγαστή συνεργασία, ώστε να διεξαχθεί μέρος των εργασιών του συμποσίου στη Νάουσα και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους. Επισήμανε ότι, βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού μνημείου της Σχολής Αριστοτέλους και η παγκόσμια σημασία που έχει για το δυτικό πολιτισμό. Ο κ. Καραμπατζός ζήτησε την υποστήριξη όλων στο σταθερό αίτημα του Δήμου για την ίδρυση Σχολής Αριστοτελικής Φιλοσοφίας μεταπτυχιακών σπουδών για φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Α.Π.Θ που υποβάλλεται συνεχώς από το 2005, καθώς και τη συνεργασία τους στην πρωτοβουλία της διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Το πρωί της Κυριακής (13/5), πριν από την έναρξη των εργασιών του συμποσίου, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο-ξεναγό κ. Γιώργο Μάλλιο σε μνημεία και παραδοσιακά κτίρια της Νάουσα (χώρος Θυσίας «Στουμπάνοι», παραδοσιακό κτήριο «Μούγγρη», κτίριο Υδρόμυλος «Μάκη») και κατέληξαν στις 12 το μεσημέρι στη Σχολή Αριστοτέλους, όπου μετά από επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδρίων του Πολιτιστικού Κέντρου οι δύο συνεδρίες του συμποσίου, τις οποίες συντόνισαν ο κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου των Βρυξελών και η κ. Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί, φοιτητές του Α.Π.Θ. και πολίτες της Νάουσας.
Το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Εστίας Μουσών», διοργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πτυχές της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας για τον Χρόνο», την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ-3 κ. Παντελής Σαββίδης. Ομιλητές ήταν ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ και οι καθηγητές φιλοσοφίας κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, κ. Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά και κ. Δήμητρα Σφενδόνη.
Οι διοργανωτές του συμποσίου και οι σύνεδροι εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία, ευχαρίστησαν το Δήμο για τη συνεργασία στη διεξαγωγή του Συμποσίου, και υπογράμμισαν τη βούλησή τους να γίνουν και στο μέλλον ανάλογες συναντήσεις στη Νάουσα, οι οποίες θα αναδεικνύουν συνεχώς την αριστοτελική φιλοσοφία και τις σημαντικές αρχαιότητες της Μίεζας.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί η μεγάλη συμβολή συμπολίτη μας δημοσιογράφου και Γεν. Δ/ντή της ΕΡΤ-3 κ. Κώστα Μπλιάτκα, με τη βοήθεια του οποίου έγινε εκτενές αφιέρωμα στις εργασίες του διεθνούς συμποσίου, με συνεντεύξεις και δηλώσεις των διακεκριμένων ακαδημαϊκών, το οποίο θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ-3 στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» που επιμελείται ο δημοσιογράφος κ. Παντελής Σαββίδης.