Με την εκδήλωση ενημέρωσης που έγινε τη Δευτέρα (4/7) στο Αγγελοχώρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Ειρηνούπολης, συνεχίστηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου Νάουσας και της Δ/\νσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ημαθίας με στόχο την προστασία από τα κουνούπια και τα μέτρα πρόληψης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Αντιδήμαρχος Δημ. Ενότητας Ειρηνούπολης κ. Γιώργος Βασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Δημ. Ενότητας Ανθεμίων κ. Παύλος Αδαμίδης, οι Δημ. Σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Μαραντίδης, Στέλιος Δάγγας, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγγελοχώρι κ. Πετρούλα Νησιώτη, Ζερβοχωρίου κ. Χριστίνα Τσαλίλη και Πολυπλατάνου κ. Χρήστος Πρόιος και παρακολούθησαν αρκετοί δημότες του Αγγελοχωρίου.
«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου είναι η σωστή ενημέρωση» τόνισε ο κ. Καραμπατζός στην αρχή της εκδήλωσης. Επεσήμανε ότι δεν αρκούν μόνο τα μέτρα της πολιτείας και οι παρεμβάσεις του Δήμου, αλλά χρειάζεται ο κάθε δημότης να λαμβάνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα. Το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι στους χώρους που ζει και εργάζεται ο καθένας να φροντίζει να μην δημιουργεί συνθήκες που προσελκύουν κουνούπια (στάσιμα νερά, οικιακά λύματα στα αυλάκια ομβρίων, καθαρισμός βόθρων, κοπή χόρτων κλπ.). Σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στις κοινότητες Ανθεμίων και Ειρηνούπολης εξαιτίας της έλλειψης εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης, των ανοικτών αυλακιών ομβίων, των αποστραγγιστικών αυλακιών και των καναλιών που υπάρχουν στις αγροτικές περιοχές. Υπογράμμισε ότι οριστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί με την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αποχέτευσης Ανθεμίων-Ειρηνούπολης, προϋπολογισμού 16,5 εκ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτό το μεγάλο έργο του Δήμου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα, γι’ αυτό χρειάζεται ο καθένας να λειτουργεί υπεύθυνα, λαμβάνοντας μέτρα αυτοπροστασίας και πρόληψης ( όπως συχνοί καθαρισμοί βόθρων και στάσιμων νερών, τοποθέτηση πλεγμάτων-σίτες κλπ.). Διευκρίνισε ότι ο Δήμος Νάουσας συμμετέχει στο πρόγραμμα των αντικουνουπικών ψεκασμών που υλοποιεί η Περιφέρεια, και ότι συνεργεία του δήμου καθημερινά κάνουν παρεμβάσεις σε περιοχές που είναι εστίες συγκέντρωσης κουνουπιών.
Στην συνέχεια η Δ/ντρια κ. Σοφία Λένου και στελέχη της Δ/σνης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ημαθίας κ.κ. Χρυσάφης, Παυλίδης, Ζησίογλου, αναφέρθηκαν αναλυτικά και εκλαϊκευμένα στο ζήτημα των κουνουπιών, στον ιό του Δυτ. Νείλου και στα απλά μέτρα για την καθημερινή προστασία των πολιτών από τα κουνούπια, ενώ παρουσιάσθηκαν πολλές φωτογραφίες από χώρους που είναι εστίες συγκέντρωσης κουνουπιών.
Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που συστήνονται στους πολίτες είναι:
- Ατομικά μέτρα προφύλαξης (χρησιμοποίηση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα).
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που να καλύπτουν όλο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
- Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμέτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού).
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλη μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια) κ.ά.
Ακολούθησε διάλογος και ερωτήσεις από το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ενημερωτική εκδήλωση.