Μετά την προετοιμασία για την εκτέλεση της άσκησης, που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα η διεύθυνση Κυβερνοάμυνας, την προηγούμενη βδομάδα και τις συναντήσεις των ομάδων για ενημέρωση και οδηγίες έφτασε η έναρξη εκτέλεσης της άσκησης.
Η επιτυχία της άσκησης φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά, καθώς πολύ περισσότεροι συμμετέχοντες δίνουν το παρών σε αυτή την άσκηση. Η διοργάνωση της άσκησης έχει σκοπό να βγει και έξω από τα σύνορα της χώρας και να συνεργαστεί και με εκπαιδευτικούς οργανισμούς που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ.
Κατά την άσκηση οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλύσουν τα έτοιμα σενάρια σε περιβάλλοντα Windows, Linux και σε δίκτυο, που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές. Σε αυτά πρέπει με μια σειρά εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουν να καταφέρουν να εντοπίσουν τα δεδομένα που προσβλήθηκαν, αδυναμίες στην άμυνα των συστημάτων και όλα με τη χρονική αλληλουχία που προκλήθηκαν.
Φέτος για πρώτη φορά, θα δοκιμαστεί και ένα σενάριο Capture the Flag (CTF) κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία σε ειδικό χώρο που δημιούργησαν για τις ανάγκες της άσκησης ειδικοί στο χώρο, να παρεισφρήσουν στο σύστημα αυτό χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και να καταγράψουν αποδεικτικά στοιχεία για τα συστήματα και τους πόρους τους. Οι πρώτοι που θα το καταφέρουν θα είναι και οι νικητές του σεναρίου.
Είναι σημαντικό να ανοίξουμε αυτή τη προσπάθεια του Επιτελείου Στρατού και να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερη συμμετοχή κάθε φορά. Αυτό θα δημιουργεί νέες οάσεις στον χαοτικό κυβερνοχώρο της χώρας, με προσωπικό που θα έχει αποκτήσει μια βάση στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος.
Το προσωπικό που συμμετέχει είναι αρκετά υψηλού επιπέδου με ειδικούς στο χώρο της Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθηγητές πανεπιστημίου και μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής, που δημιουργούνται κάθε χρονιά και νέες γνωριμίες με κοινό στόχο την καταπολέμηση πιθανών πραγματικών μελλοντικών σεναρίων κυνερνοεπιθέσεων.
Φωτογραφία από Freepik