Αφορμή για την σημερινή παγκόσμια ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, ήταν η ίδρυση το 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.
Για την ιστορία όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στην Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Δέκα (10) χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε ο οργανισμός στο Παρίσι, από 20 κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα μας!
Βασικό σκοπό της Ένωσης αποτελεί η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και η διασφάλιση της ισότιμης, ασφαλούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην ψηφιακή τεχνολογία. Προς αυτή την κατεύθυνση, προάγει τη διεθνή συνεργασία και προωθεί πολιτικές και επενδύσεις για ενίσχυση της δυνατότητας των κρατών και των πολιτών να συμβαδίζουν με το ταχέως μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο και να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία του μέλλοντος.
Για το έτος 2024, η ITU έχει υιοθετήσει το θέμα: «Digital innovation for sustainable development», με στόχο την ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου της ψηφιακής καινοτομίας για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, καθώς και των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών παγκόσμιων προκλήσεων.
Με το σύνθημα:
«Όλος ο κόσμος χρειάζεται ψηφιακή καινοτομία. Μαζί μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε.»
H ITU καλεί όλους όπως συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση αναφορικά στο παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα και όπως ενθαρρύνουν δράσεις και ενέργειες για την οικοδόμηση ενός ανοικτού και επωφελούς μέλλοντος για το σύνολο της κοινωνίας.
Στη πραγματικότητα η έξαρση του κυβερνοεγκλήματος δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες για το κόσμο να διατηρήσει ενημερωμένη επαφή με τη πληροφορία. Μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, δημιουργεί και είναι λογικό, ένα τοίχος απέναντι στη σύγχρονη τεχνολογία και τις πλατφόρμες που προσπαθούν να διευκολύνουν τη καθημερινή τους ζωή. Η απουσία εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στις νέες τεχνολογίες, δυσχεραίνει την ορθή διάδοση της πληφορορίας.
Ένα ποσοστό επίσης, δεν έχει τη δυνατότητα να έχει στο νοικοκυριό του, σύγχρονα συστήματα που μπορούν να υποστηρίξουν την γρήγορη και απρόσκοπτη πρόσβαση στη πληροφορία. Οι τιμές επίσης των ιδιωτικών εταιριών που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην Αμερική, σημαντικές διαφορές στη τιμή, κάνοντας για πολλά νοικοκυριά το κόστος δυσβάσταχτο.
Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που η κοινότητα του διαδικτύου (κυρίως μη κερδοσκοπικές, φιλοσοφίας ανοικτού λογισμικού ομάδες και ανοικτών δεδομένων) παλεύει για χρόνια να διατηρήσει ακέραια, είναι η «ουδετερότητα» του διαδικτύου. Μια μόνο επίπτωση που μπορεί να έχει η κατάργησή της, είναι η σημερινή παραπληροφόρηση, που παρατηρείται στο πιο διαδεδομένο μέσω ενημέρωσης σήμερα, το διαδίκτυο. Αν δε γίνουν κινήσεις από τους αρμόδιους φορείς να «προστατεύουν» τους πολίτες από την παραπληροφόρηση και την επιλεκτική πληροφόρηση, δυστυχώς έχουμε χάσει το στοίχημα για μια ίση και δίκαιη διανομή πληροφορίας στους πολίτες. Θα χάσουμε, τελικά και οποιονδήποτε λόγο να γιορτάζουμε μια τέτοια «παγκόσμια ημέρα», όπως αυτή σήμερα(!).
Πηγές: www.sansimera.gr, www.dmrid.gov.cy, wikipedia.gr, unric.org/el