ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΕΡΜΙΟ»

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Η κοινή πολιτική βούληση για τη συνεργασία με στόχο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του Βερμίου εκφράστηκε στην ενημερωτική σύσκεψη, η οποία έγινε το Σάββατο (4/7) στη Νάουσα στην αίθουσα «Ναϊάς», με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού. Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου, ξεκίνησε με την υπογραφή στη Νάουσα του «Μνημονίου Συνεργασίας για τη Διανομαρχιακή-Διαδημοτική Συνεργασία», στις 10/5/2008, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Καραμπατζού και συμμετέχουν οι Δήμοι 1) Αγίας Παρασκευής, 2) Ανθεμίων, 3) Βεγορίτιδας, 4) Βερμίου, 5) Βέροιας, 6) Δοβρά, 7) Έδεσσας, 8) Ελλησπόντου, 9) Κοζάνης, 10) Νάουσας, 11) Πτολεμαΐδας, 12) Φιλώτα και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στις οποίες ανήκουν οι πιο πάνω Δήμοι, οι τέσσερις (4) Νομοί: 1) Ημαθίας, 2) Κοζάνης, 3) Πέλλας, 4) Φλώρινας και οι δύο (2) Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Νομάρχες: Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης. Οι Αντινομάρχες: Κοζάνης κ. Λάζαρος Γκερεχτές και Φλώρινας κ. Ιωάννης Αντωνιάδης Οι Δήμαρχοι: Αγίας Παρασκευής κ. Σάββας Ζαμανίδης, Βεγορίτιδας κ. Αθανάσιος Κάρτας, Βερμίου κ. Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, Έδεσσας κ. Γιάννης Σόντρας Ελλησπόντου κ. Κωνσταντίνος Σανίδης. Οι Αντιδήμαρχοι: Ανθεμίων κα. Σοφία Κερεμίδου, Βέροιας κ. Δημήτρης Δάσκαλος, Δοβρά κ. Γιώργος Τζίμπουλας, Κοζάνης κα. Νούλα Τουμπουλίδου και ο βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Το Δήμο Πτολεμαΐδας εκπροσώπησε ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη και πρώην Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης, τον Γ.Γ. της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας ο προϊστ. Περιφερειακής Πολιτικής και Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Επίσης, συμμετείχαν ο Γ. Δ/της της ΑΝΚΟ Α.Ε. κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Δ/ντής της ΑΝΗΜΑ κ. Δημήτρης Ροδοβίτης, ο Δ/ντής ΑΝ.ΠΕΛ κ. Ευάγγελος Βυρώζης. Τα στελέχη της EUROTEC κ. Γιώργος Χατζόπουλος, κ. Πάνος Λιβέρης και κα. Δήμητρα Κυριακοπούλου κι ο υπεύθυνος προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Α.Ε. κ. Τάσος Σιδηρόπουλος. Παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καρυδά-Μυλωνά, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Άγγελος Τόλκας, ο Γ.Γ του Δήμου Νάουσας κ. Γιώργος Αδαμίδης, εκπρόσωποι Αναπτυξιακών Εταιριών, φορέων και δημότες.   

Στην αρχή της σύσκεψης ο κ. Καραμπατζός διάβασε επιστολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, στην οποία χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα «Βέρμιο» ως σπουδαία προσπάθεια που θα διασφαλίσει με την ολοκλήρωσή του την ανταγωνιστική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, τονίζοντας ότι θεωρεί ως αυτονόητο χρέος του να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης για την υλοποίηση του προγράμματος ώστε το Βέρμιο να αποτελέσει έναν ορεινό πόλο έλξης, τουριστικό και επενδυτικό. Επίσης, διαβάστηκε επιστολή του Γεν. Γραμ/τέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι, το Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης για τη Νάουσα, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, υποστηριζόμενο συμπληρωματικά και προσθετικά από το πρόγραμμα «Βέρμιο», βελτιώνοντας σημαντικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τη στήριξή του στην Διανομαρχιακή-Διαδημοτική Συνεργασία και το Πρόγραμμα «Βέρμιο», διατύπωσε με επιστολή του και ο βουλευτής Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης. 

Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης τα στελέχη της εταιρείας Συμβούλων Eurotec κ. Πάνος Λιβέρης και κα. Δήμητρα Κυριακοπούλου, παρουσίασαν αναλυτικά τη δομή και το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου, με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, τους άξονες και τις δράσεις του Προγράμματος «Βέρμιο». Ο Γεν. Δ/ντής της ΑΝΚΟ κ. Γιώργος Αμανατίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 198,7 εκ. ευρώ, καθώς και την ανάλυση των πηγών χρηματοδότησης που είναι το Π.Δ.Ε. (40,41 εκ. ευρώ), Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης (82,84 εκ. ευρώ), Τομεακά Ε.Π. (14,27 εκ. ευρώ) και το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (9,60 εκ. ευρώ). Επίσης, ο κ. Αμανατίδης παρουσίασε αναλυτικά το Σύστημα Διοίκησης του Προγράμματος «Βέρμιο», μόλις εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Υπουργική Απόφαση για το Σύστημα Διοίκησης, διαδικασία ένταξης έργων, Τεχνικό Δελτίο Έργου, διαδικασία έγκρισης-δημοπράτησης έργων κλπ.). Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του βουλευτή κ. Τσαβδαρίδη, των Νομαρχών, των Δημάρχων, των εκπροσώπων Ν.Α και Δήμων.  Κατά τη διάρκεια των εργασιών της σύσκεψης αποφασίσθηκε η επανεξέταση της συμμετοχής και του Δήμου Ανθεμίων, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Αντιδήμαρχος κ. Κερεμίδου. Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος Ανθεμίων συμμετέχει στην Διανομαρχιακή-Διαδημοτική Συνεργασία και στο Μνημόνιο Συνεργασίας, ωστόσο κατά το σχεδιασμό του Προγράμματος και σύμφωνα με το κριτήριο του ελάχιστου υψομέτρου των 600μ., κρίθηκε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει επειδή ο Δήμος, όπως είναι γνωστό, είναι χαρακτηρισμένος ως Πεδινός.

Αποφασίσθηκε η συγκρότηση Επιτροπής, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβάλλει το Πρόγραμμα «Βέρμιο» στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και την οποία αποτελούν οι: Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχ. Παπαδόπουλος (βουλευτής Κοζάνης), οι δύο Γεν. Γραμ. των Περιφερειών (Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) κ.κ. Τσιότρας και Λεούδης, οι τέσσερις Νομάρχες (Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας) κ.κ. Καραπαναγιωτίδης, Καραμάνης, Δακής, Βοσκόπουλος, οι Δήμαρχοι (Αγ. Παρασκευής, Έδεσσας, Νάουσας) κ.κ. Ζαμανίδης, Σόντρας, Καραμπατζός, και βουλευτές των τεσσάρων νομών.    

Κυριότερα σημεία της εισήγησης του Δημάρχου Νάουσας
Η σημερινή σύσκεψη είναι ιστορική γιατί: 1) Η Διανομαρχιακή-Διαδημοτική πρωτοβουλία, την οποία ξεκινήσαμε πριν περίπου από ένα χρόνο (10 Μαΐου 2008), εδώ στη Νάουσα και απ’ αυτόν τον χώρο, με την υπογραφή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, αυτή η φιλόδοξη ιδέα και το όραμα για τη συνεργασία των Δήμων και των Ν.Α. στην αξιοποίηση του Βερμίου, αποκτά σήμερα «σάρκα και οστά». 2) Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, επειδή όλοι εμείς οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης - Νομαρχιακής και Τοπικής - ενώνουμε τη θέλησή μας με τους εκπροσώπους μας στην Κεντρική Διοίκηση και το ελληνικό κοινοβούλιο και τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με κοινό στόχο να ανοίξουμε προοπτικές βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για το βουνό μας, το βουνό που μας ενώνει, το «Βέρμιο».
Ένα χρόνο μετά, έμπρακτα πλέον επιβεβαιώνεται πως δεν μείναμε απλά στα λόγια και τα ευχολόγια, αλλά κάναμε μεθοδικά και αποτελεσματικά βήματα. Γι’ αυτό σήμερα μπορούμε να πούμε υπεύθυνα ότι για το «Βέρμιο» υπάρχει Σχέδιο, ότι υπάρχουν στόχοι, ότι υπάρχει προγραμματισμός για να υλοποιηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο: Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βέρμιου, το πρόγραμμα «Βέρμιο».
Στηριχθήκαμε στη μορφή και τα πρότυπα του Προγράμματος «Πίνδος», για το οποίο υπάρχει η επιστημονική-τεχνική εμπειρία των μελετητών της ΑΝΚΟ, που είναι ο φορέας που το σχεδίασε και το υλοποιεί.
Το «Πρόγραμμα Βέρμιο» είναι ο καρπός της κοινής βούλησης και της ουσιαστικής συνεργασίας που είχαμε οι Δήμαρχοι και οι Νομάρχες, αλλά και της αποφασιστικότητας να διεκδικήσουμε από την Κεντρική Διοίκηση τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους, για να κάνουμε έργα προς όφελος των πολιτών, με σκοπό  την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής μας.
Όλοι συμφωνούμε πως το «Βέρμιο», έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους πλούσιους φυσικούς πόρους, τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε με την αειφόρο ανάπτυξη, στο πλαίσιο των αρχών της «Πράσινης Οικονομίας» που προωθείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (περιβάλλον, υδατικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποιοτικά-οικολογικά προϊόντα, καινοτόμες παραγωγικές δράσεις κ.ά.)  
Θυμίζω λοιπόν ότι, την υπογραφή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (10/5/2008) εδώ στη Νάουσα, ακολούθησε η πρώτη σύσκεψη της Συντονιστής Επιτροπής που συγκροτήσαμε (Δήμαρχοι: Έδεσσας, Αγίας Παρασκευής, Νάουσας), η οποία έγινε στα Γραφεία της Αναπτυξιακής Ημαθίας στη Βέροια στις 13 Ιουνίου, και όπου συμμετείχαν και οι Δ/ντές των τριών Αναπτυξιακών Εταιριών: Κοζάνης, Ημαθίας Πέλλας (κ.κ. Αμανατίδης, Ροδοβίτης, Μίντσης). Εκεί εξετάσουμε τα επιμέρους βήματα και τις διαδικασίες, τα γενικά τεχνικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις για το πώς θα έπρεπε να κινηθούμε.
Ανάλογες συσκέψεις εργασίας έγιναν και τον επόμενο μήνα (13 και 24 Ιουλίου), για να φτάσουμε στο περσινό φθινόπωρο, όταν  ξεκινήσαμε την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με  τεχνικοοικονομικό σύμβουλο την εταιρεία EUROTEC (κ. Πάνος Λιβέρης) σύμφωνα με τη διαδικασία η οποία κρίναμε πως ήταν η πλέον αποτελεσματική. Όλα αυτά οριστικοποιήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΑΝΚΟ στην Κοζάνη (30/10/2008).
Η εκπόνηση της μελέτης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Βερμίου ολοκληρώθηκε την άνοιξη και παρουσιάσθηκε αναλυτικά (γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, άξονες προγράμματος κλπ) στην ημερίδα που έγινε στην Ερμακιά Αγίας Παρασκευής, στις 23 Μαΐου. 
Σ’ όλη αυτή την δημιουργική πορεία θέλω να ευχαριστήσω τους αξιότιμους συναδέλφους κ. Σόντρα και κ. Ζαμανίδη και να συγχαρώ τα στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιριών και ιδιαίτερα την ΑΝΚΟ και τον Γεν. Δ/ντή της κ. Γ. Αμανατίδη, καθώς και τα στελέχη της EUROTEC.
Το πρόγραμμα «Βέρμιο» είναι το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο 11 Δήμων, 4 Νομαρχιών και 2 Περιφερειών. Αυτά τα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το Πρόγραμμα «Βέρμιο», αναδεικνύουν τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική του και την συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη της Μακεδονίας και της χώρα μας γενικότερα.
Σύνθημα της Διανομαρχιακής-Διαδημοτικής συνεργασίας μας είναι «Η ισχύς εν τη ενώσει» και πυξίδα μας η αρχή ότι η ανάπτυξη του Βερμίου δεν περιορίζεται σε διοικητικά σύνορα, αλλά είναι υπόθεση όλων των πολιτών που κατοικούν στο Βέρμιο, συνδέονται με μακραίωνη ιστορία, κοινές παραδόσεις, ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.    
Στο Πρόγραμμα «Βέρμιο» περιλαμβάνονται οι Δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκουν περιοχές ή οικισμοί, που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Βερμίου σε ελάχιστο υψόμετρο 600μ. Με βάση αυτό το κριτήριο οι Δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Βέρμιο» είναι: 1) Αγίας Παρασκευής, 2) Βεγορίτιδας, 3) Βερμίου, 4) Βέροιας, 5) Δοβρά, 6) Έδεσσας, 7) Ελλησπόντου, 8) Κοζάνης, 9) Νάουσας, 10) Πτολεμαΐδας, 11) Φιλώτα. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στις οποίες ανήκουν οι πιο πάνω Δήμοι είναι: 1) Ημαθίας, 2) Κοζάνης, 3) Πέλλας, 4) Φλώρινας, και ευρύτερα οι Περιφέρειες: 1) Κεντρικής Μακεδονίας και 2) Δυτικής Μακεδονίας. 
Ατμομηχανή του Προγράμματος «Βέρμιο» μπορεί να είναι η Νάουσα, αφού είναι γνωστά σε όλους τα μεγάλα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας.
Σήμερα, στο πλαίσιο της σύσκεψης θα παρουσιαστεί αναλυτικά το Πρόγραμμα «Βέρμιο» από τα Στελέχη της ΑΝΚΟ και της EUROTEC. Θα ενημερωθούμε σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε ώστε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο να υλοποιηθεί με έργα και παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς.
Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο επιθυμητό οριακό σημείο, και είναι αυτό το οποίο θέσαμε πριν από ένα χρόνο. Και είναι οριακό το σημείο γιατί, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν οι επιμέρους πέντε άξονες του προγράμματος, έχουν προσδιοριστεί οι στόχοι, και έχουν καταγραφεί ενδεικτικά οι κατηγορίες έργων-παρεμβάσεων-δράσεων σε κάθε τομέα. Επιπλέον, σήμερα θα ενημερωθούμε αναλυτικά για το ακριβές πλαίσιο και την τυπική διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος (θεσμικές αποφάσεις, επιλογή έργων, προϋπολογισμοί, πηγές χρηματοδότησης, τεχνικά δελτία έργων κλπ.).
Από σήμερα το «Πρόγραμμα Βέρμιο», περνάει από το όραμα στη δημιουργία και την εφαρμογή. Στο εξής μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένο σχέδιο, για στόχους, για τον τρόπο υλοποίησης. Επίσης, μπορούμε να πούμε ότι το πρώτο και κρισιμότερο ζήτημα είναι τώρα η ΛΗΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ). Μάλιστα, ακόμη, και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης έχουμε ήδη ετοιμάσει και θα σας το παρουσιάσει στη συνέχεια ο κ. Αμανατίδης.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ. Δεν υπάρχει άλλοθι σ’ αυτούς που έχουν θεσμικά και πολιτικά την ευθύνη. Και στην κατεύθυνση αυτή καθοριστική θεωρώ ότι θα είναι η συμβολή κι η βοήθεια των βουλευτών μας, και των 4 Νομών.   
Στη συνέχεια οι Δήμοι και οι Ν.Α, πρέπει να προσδιορίσουμε, κατά προτεραιότητα, ποια έργα θα ενταχθούν και σε ποιους άξονες, σύμφωνα με τα κριτήρια και τους όρους του Προγράμματος «Βέρμιο» και τη συμβουλευτική υποστήριξη της ΑΝΚΟ και της EUROTEC (διαδικασίες, εγκρίσεις, μελέτες κλπ). Με το πρόγραμμα «Βέρμιο» ανοίγονται νέοι ορίζοντες ανάπτυξης. Μπορούν υλοποιηθούν σημαντικά και αναγκαία έργα στην περιοχή του ορεινού όγκου. Έργα χρήσιμα που θα ενισχύσουν τους βασικούς τομείς και το σύνολο του παραγωγικού δικτύου, όπως:
 α) Τις υποδομές όπως: δρόμοι ( π.χ. σύνδεση των χιονοδρομικών κέντρων «3-5 Πηγάδια», Καϊμάκτσαλαν, λίμνη Βεγορίτιδας, Ερμακιά-Άνω Σέλι), δίκτυα μονοπατιών, αναπλάσεις αξιοθεάτων, μνημείων, έργα διαχείρισης του φυσικού πλούτου και των υδατικών πόρων, τουριστική ανάπτυξη κλπ.
 β) Την παραγωγή-προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων (αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφικά προϊόντα, κρασί κλπ.). Εφαρμογή καινοτόμων δράσεων όπως η καθιέρωση Μεγάλης Περιφερειακής Εμπορικής Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων «Βέρμιο» (Στη Νάουσα έχουμε την εμπειρία από την ανάλογη έκθεση που συνδιοργανώσαμε με τον Εμπορικό Σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια, την περίοδο της Αποκριάς»
 γ) Τον Πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον Αθλητισμό (π.χ. Διοργάνωση  πολιτιστικών εκδηλώσεων «Φεστιβάλ Βερμίου», αθλητικών αγώνων, εκπαιδευτικών ανταλλαγών-συνεργασιών και λοιπά.
δ) Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αειφόρο ανάπτυξη (κοινές δράσεις για το περιβάλλον, την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.) 
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι με χρήσιμα έργα να ενδυναμωθεί η κοινωνική  συνοχή, ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στις περιοχές και τους οικισμούς του Βερμίου και ιδιαίτερα οι νέοι αλλά, και συνολικά το Πρόγραμμα «Βέρμιο» να αποτελέσει το μοχλό που θα τονώσει δυναμικά και σ’ όλα τα επίπεδα την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.  Ασφαλώς, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Είμαστε στην αρχή της πρωτοβουλίας για τη Διανομαρχιακή-Διαδημοτική Συνεργασία.
Όμως, πιστεύω, ότι ήδη κάναμε τα πρώτα και πιο δύσκολα. Κυρίως όμως είμαστε αποφασισμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, και να διεκδικήσουμε αυτό το όραμα για το Βέρμιο των 11 Δήμων, και των 4 Νομαρχιών από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, να γίνουν έργα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευημερία των συμπολιτών μας.
Τέλος, προτείνω σήμερα να αποφασίσουμε τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα προωθήσει άμεσα το Επιχειρησιακό Σχέδιο στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών».
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies