ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΑΤΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Η έναρξη της Αποκριάς: Τσικνοπέμπτη

Με παράδοση, σάτιρα και με την αυθόρμητη συμμετοχή πλήθος κόσμου, άνοιξε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης (28/2) στην Πλατεία Καρατάσου η αυλαία των εφετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας. Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός, οποίος μιλώντας για την Αποκριά της Νάουσας τόνισε ότι, «είναι μια μεγάλη γιορτή που έχει το δικό της ξεχωριστό και αυθεντικό χρώμα και δυναμώνει από την παράδοση, την αυθόρμητη συμμετοχή όλων Ναουσαίων, σ’ ένα γλέντι με ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας».

Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα του Κ. Κόλλα παρουσίασε ένα ευχάριστο σατιρικό πρόγραμμα με θέμα το καρναβάλι της Νάουσας, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που είχε κατακλύσει τους χώρους γύρω από την Πλατεία, ενώ η σύντομη σατιρική παράσταση έκλεισε με εκατοντάδες μπαλόνια που αφέθηκαν στον ελεύθερα και με πυροτεχνήματα-πυρσούς που φώτισαν φαντασμαγορικά την εξέδρα. Ακολούθησε η ορχήστρα χάλκινων του «Μένη» η οποία έπαιξε δημοφιλή παραδοσιακά τραγούδια. Το γεγονός, όμως, που εντυπωσίασε και έδωσε έναν ξεχωριστό τόνο στην έναρξη των εφετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων, ήταν η συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών των λαογραφικών συλλόγων της πόλης: «Πυρσός», «Λύκειο Ελληνίδων», «Εύξεινος Λέσχη», «Αράπιτσα», «Σύλλογος Βλάχων», με κανονική και όχι παραδοσιακή ενδυμασία χόρευαν σε διαφορετικά σημεία σε όλη την πλατεία, παρασύροντας μικρούς και μεγάλος σε ένα αυθόρμητο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς. Εντυπωσιακή ήταν, όπως πάντα, κι η συμμετοχή των Φίλων του Καρναβαλιού, με τις προσεγμένες μεταμφιέσεις τους και με την αστείρευτη διάθεσή τους για σάτιρα και γλέντι. Στον παραδοσιακό εορτασμό της Τσικνοπέμπτης δεν μπορούσαν να λείψουν τα σουβλάκια και το ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας, τα οποία συμβολικά προσφέρθηκαν δωρεάν σ’ όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση «Αποκριές στη Νάουσα»

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην Αποκριά της Νάουσας, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό που γέμισε το Δημοτικό θέατρο το βράδυ το Σαββάτου (1/3). Η εκδήλωση «Αποκριές στη Νάουσα», ξεκίνησε με την παρουσίαση της ομώνυμης συλλεκτικής έκδοσης από το Δήμαρχο Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζό, ο οποίος παρουσιάζοντας το λεύκωμα «Αποκριές στη Νάουσα» είπε:

Σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας, την αποψινή μας εκδήλωση.

Μια εκδήλωση ιδιαίτερη, που αφορά την Αποκριά της Νάουσας.

Την Αποκριά που είναι το κορυφαίο πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός της πόλης μας. Οι εφετινές Αποκριάτικες εκδηλώσεις, ξεκίνησαν εντυπωσιακά, πιστεύω, την Τσικνοπέμπτη. Ξεκίνησαν με παράδοση, με σάτιρα και το σημαντικότερο με την αυθόρμητη συμμετοχή παρά πολύ κόσμου, Ναουσαίων κάθε ηλικίας.

Ήταν ένας καλός οιωνός, που είμαι βέβαιος ότι θα έχει και συνέχεια.

Έχει γίνει και συνεχίζεται κάθε μέρα, κάθε ώρα μια μεγάλη προσπάθεια, για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή με επιτυχία των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2008»

Οφείλω, και από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω:

Την Οργανωτική Επιτροπή Καρναβαλιού, τον Πρόεδρο κ. Περισοράτη και τα μέλη.

Όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης μας, τους Προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. Το Σύλλογο Φίλων του Καρναβαλιού. Με όλους, οφείλω να καταθέσω υπάρχει αγαστή συνεργασία, που είναι η βάση για την επιτυχία ενός δύσκολου έργου, όπως είναι η Αποκριά. Όλοι εθελοντικά και ανιδιοτελώς βοηθούν την προσπάθειά μας, την προσπάθεια του Δήμου και του ΔΗΠΟΝ.

Η προσφορά τους είναι μεγάλη, συγκινητική και τους ευχαριστώ όλως μέσα από την καρδιά μου.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλοι και φίλοι Ναουσαίοι,

Είναι αλήθεια, ότι για την Αποκριά της Νάουσας, εδώ και χρόνια ακούγονται και γράφονται πολλά. Μοιάζει σα να αιωρείται στην πόλη μας ένα ερώτημα-προβληματισμός.

«Τι καρναβάλι θέλουμε; Το παραδοσιακό, ή το μοντέρνο, ή ένα συνδυασμό παραδοσιακού και μοντέρνου;».

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι αυτός ο προβληματισμός συντηρείται ή αν θέλετε επηρεάζεται, από το γεγονός ότι πολλές πόλεις και Δήμοι της χώρας μας διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις

Κάποτε, ξακουστό καρναβάλι είχαν η Πάτρα, η Νάουσα, η Ξάνθη και η Κοζάνη.

Σήμερα, έχουν προστεθεί δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι λόγοι είναι προφανείς, όπως και οι στόχοι.

Εντυπωσιασμός, με κάθε είδους τεχνικά και πλαστικά μέσα. Εμπορική εκμετάλλευση και κατανάλωση.

Στην εποχή μας, λοιπόν, όπου όλα πωλούνται και αγοράζονται με κάθε μέσο και τρόπο, η Αποκριά της Νάουσας έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την ψυχή της.

Που είναι η ιστορία, η παράδοση και ιδιαίτερα ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ και ΟΧΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ.

Γιατί η Αποκριά της Νάουσας είναι μύθος, είναι αυθεντία, είναι παράδοση, είναι σάτιρα. Έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Ταυτίστηκε με τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μετουσιώθηκε διαχρονικά σ’ ένα ξεχωριστό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός από την έμφυτη διάθεση του λαού μας, να συμμετέχει αυθόρμητα σε ένα γλέντι, με αστεϊσμούς και με σάτιρα.

Δύναμη της Ναουσαίικης Αποκριάς είναι ο ίδιος ο Ναουσαίος.

Αξία της είναι ο άνθρωπος και όχι το μέσο.

Από τον άνθρωπο πηγάζει και σ’ αυτόν απευθύνεται.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Αυτοί οι βασικοί λόγοι, με οδήγησαν στην απόφαση να διοργανώσουμε την αποψινή εκδήλωση. Είναι μια εκδήλωση-αφιέρωμα, αλλά και μια πράξη σεβασμού στην ιστορία της πόλης, στην βαριά παράδοση της Αποκριάς.

Είναι, ακόμη, μια εκδήλωση τιμής σε αυτούς που συνέβαλαν στη αναβίωση της Ναουσαίικης Αποκριάς και του μοναδικού μας δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες», μετά τον πόλεμο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Είναι, όμως, και μια συμβολική πράξη αναγνώρισης σε αυτούς που με λίγα μέσα, αλλά με πολύ μεράκι και αγάπη, χάραξαν με την προσφορά τους, τη χρυσή εποχή ακμής του καρναβαλιού.

Έτσι, λοιπόν, προχωρήσαμε σε δύο σημαντικές πιστεύω, πρωτοβουλίες.

Η πρώτη είναι η έκδοση ενός συλλεκτικού τεύχους. Ενός λευκώματος με τίτλο «Αποκριές στη Νάουσα».

Είναι αυτό που βλέπετε και έχω τη χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσω.

Στις 68 σελίδες του, έγινε προσπάθεια να καταγραφεί η λαμπρή διαδρομή της Αποκριάς στη Νάουσα, από το 1954 έως σήμερα.

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν και συνεργάστηκαν εθελοντικά, και θέλω να τους αναφέρω ονομαστικά:

Ο Κώστας Μπλιάτκας. Ο συμπολίτης μας δημοσιογράφος. Ιδέα του οποίου ήταν αυτό το λεύκωμα.

Ο Τάκης Μπάιτσης. Συγγραφέας, γνωστός και έμπειρος σε θέματα της ιστορίας και της παράδοσης.

Ο Νίκος Σπάρτσης. Συγγραφέας, γνώστης των εθίμων και παραδόσεων της Νάουσας.

Ο Γιάννης Μαλάκης. Σήμερα Αντιδήμαρχος και συνεργάτης μου. Αλλά πριν χρόνια από τους πρωτεργάτες του καρναβαλιού της πόλης μας.

Ο Θωμάς Γιαννιτσιώτης, γιός του Ζαφείρη ο οποίος με την παρέα του ήταν από τους πρωταγωνιστές του Αποκριάτικης σάτιρας.

Και ο κυρ-Τάκης Παπακωνσταντίνου, που ήταν Γενίτσαρος στο πρώτο μπουλούκι, που αναβίωσε το δρώμενο το 1954.

Το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην έκδοση παραχωρήθηκε δωρεάν από τους:

Τάκη Μπάϊτση, Γιάννη Μαλάκη, Θωμά Γιαννιτσιώτη, Γιάννη Ταούλα, Βασίλη Πουτούρη, Κυριάκο Ιωαννίδη, Καλυψώ Φετλή, Νίκο Τοπούζη, Κίμωνα Μουρατίδη, Μανώλη Ρούσο και Λάζαρο Τέμμα.

Επίσης, συνεργάστηκαν οι τέσσερις εφημερίδες της πόλης μας:

Φωνή της Ναούσης, Μακεδονικά Νέα, Νέοι Καιροί, Νέο Βήμα της Νάουσας. Από τις εφημερίδες παραχωρήθηκαν τα πρωτοσέλιδα που αναφέρονται στην Αποκριά.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Πέτρος Συμεωνίδης, του Γραφείου Τύπου του Δήμου Νάουσας, στον οποίο οφείλεται αυτό το λεύκωμα και τον ευχαριστώ.

Το δημιουργικό και την ηλεκτρονική σελιδοποίηση ο Δημήτρης Πάζος, γραφίστας-υπάλληλος του ΔΗΠΟΝ.

Η έκδοση «Αποκριές στη Νάουσα» χρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο VODAFONE.

Στην ευγενική χορηγία της VODAFONE, στηρίχθηκε η έκδοση του λευκώματος και οι εφετινές εκδηλώσεις της Αποκριάς που διοργανώνει ο Δήμος και ο ΔΗΠΟΝ.

Έχουμε την χαρά και την τιμή να είναι εδώ ο εκπρόσωπος του Ομίλου κ. Δημ. Μίσσας, τον οποίο ευχαριστούμε για το έμπρακτο ενδιαφέρον και την πολύτιμη βοήθειά του.

Στην αρχή του λευκώματος υπάρχει το άρθρο «Οι ομορφότερες νύχτες στης ζωής μας», του κ. Κώστα Μπλιάτκα.

Το άρθρο αναφέρεται σ’ ένα ιστορικό κείμενο του αείμνηστου Άλκη Στέα. Του γνωστού εκφωνητή ραδιοφώνου, δημοσιογράφου και κομφερανσιέ, και οι παλιότεροι θυμούνται από το Φεστιβάλ Τραγουδιού και το Πατρινό Καρναβάλι. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δράσις» της Θεσσαλονίκης, και αναφέρεται στην Αποκριά της Νάουσας το 1956, όπως την έζησε ο αξέχαστος Άλκης που γράφει «…πέρασα την ωραιότερη νύχτα της ζωής μου! Εννοώ, την τελευταία νύχτα της φετινής Αποκριάς, την Κυριακή…».

Στην συνέχεια του λευκώματος, υπάρχει εκτενής αναφορά στο μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που είναι το σύμβολο της Ναουσαίικης Αποκριάς. Είναι ένα άρθρο του κ. Τάκη Μπάϊτση. Αναφέρεται στην ιστορία του δρώμενου, στο έθιμο, στη στολή του Γενίτσαρου, στον πρόσωπο, στο αυστηρό τελετουργικό του εθίμου, στο δρομολόγιο και στην αναβίωση του δρώμενου το 1954. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην άνθηση του εθίμου στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως την περιέγραψε ο τότε Δήμαρχος, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του μεταπολεμικά με την αναγέννηση της Αποκριάς στην πόλη μας, ο Αλέκος Χωνός.

Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Τάκη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος (όπως προαναφέραμε) ήταν Γενίτσαρος το 1954, στο πρώτο μπουλούκι που αναβίωσε το δρώμενο. Περιγράφει το πώς δημιουργήθηκε το μπουλούκι, πως έζησε εκείνες τις ιστορικές στιγμές που το δρώμενο έγινε στη Νάουσα, μετά από 14 χρόνια, γιατί είχε διακοπεί, εξαιτίας του εμφυλίου. Στις σελίδες που ακολουθούν φιλοξενούνται αποσπάσματα από το βιβλίο «Αντέτχια στη Νάουσα», του κ. Νίκου Σπάρτση. Σε αυτά, και στη παραδοσιακή ιδιωματική γλώσσα της πόλης μας, περιγράφονται τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, της Αποκριάς, η Χάσκα κ.ά. Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Γιάννη Μαλάκη. Αφηγείται τις παιδικές μνήμες του από την Αποκριά της Νάουσας, και πώς ξεκίνησε να ασχολείται με το καρναβάλι. Μιλάει, μέσα από την καρδιά του για το πώς μαζί με τους φίλους και την παρέα του προετοίμαζαν τα σατιρικά άρματα και τις αποκριάτικες μεταμφιέσεις, λέγοντας, χαρακτηριστικά «Το καρναβάλι της Νάουσας ξεχώριζε γιατί ήταν αγνό, αυθόρμητο, σατιρικό». Στη συνέχεια ο κ. Θωμάς Γιαννιτσιώτης, αφηγείται γεγονότα που έζησε στην αρχή ως παιδί, δίπλα στον πατέρα του Ζαφείρη, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της Αποκριάτικης σάτιρας, μαζί με την παρέα του, τον Πελτέκα, τον Ρίζο, τον Μαλάκη, τον Ψαρά κ.ά. Περιγράφει, πως ο ίδιος, βίωσε αξέχαστες στιγμές από Αποκριές στην πόλη στις δεκαετίας του 60, 70 και 80, όταν το καρναβάλι της Νάουσας ήταν στην ακμή του. Ακολουθεί ένα πλούσιο αφιέρωμα με φωτογραφίες από την Αποκριάτικες εκδηλώσεις του ξεκινούν από τη δεκαετία του 50 και φτάνουν μέχρι την εποχή μας. Επίσης, οι σπάνιες Αποκριάτικες στιγμές όπως τις απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, διανθίζονται με σατιρικούς στίχους των Μαλάκη, Ρίζου και Πελτέκα. Υπάρχουν φωτογραφίες από καρναβαλικές εκδηλώσεις του Τ.Ο.Ν., των μαθητών του Λαππείου Γυμνασίου, του ιδιωτικού γυμνασίου, κ.ά. Στη συνέχεια, υπάρχουν στην έκδοση, χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα των τοπικών μας εφημερίδων, τα οποία κατέγραψαν τη διαδρομή της Ναουσαίικης Αποκριάς, από τη δημοσιογραφική ματιά. Μάλιστα ένα απ’ αυτά, («Φωνή της Ναούσης», 27 Φεβρουαρίου 1966) έχει ως τίτλο «ΥΠΕΡΕΚΑΤΟΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΤΩΝ ΣΥΝΕΡΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΑΣ» Σε αυτό ο Πέτρος Δεινόπουλος, μεταξύ άλλων, σχολιάζει: «…λόγω της καλοκαιρίας τα πλήθη ετράπησαν και προς τις εξοχές, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Θεολόγο και το Σπήλαιο. Δεν υπήρχε μέρος παραπονεμένο…»

Η έκδοση κλείνει με μια σύντομη ξενάγηση στη Νάουσα και στα αξιοθέατα της πόλης.

Σχολή Αριστοτέλους, πολιτιστικό Κέντρο, Άλσος Αγίου Νικολάου, Δημοτικό Πάρκο, Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια», Το κρασί της Νάουσας κλπ.

Ακόμη, περιλαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες και ο χάρτης της πόλης.

Πιστεύω, ότι το λεύκωμα «Αποκριές στη Νάουσα», είναι μια αξιόλογη έκδοση. Έχει συλλεκτική αξία, και θα πρέπει να υπάρχει στα περισσότερα σπίτια της Νάουσας, και γιατί όχι σ’ όλη τη χώρα.

Τα 5.000 τεύχη της έκδοσης, από σήμερα θα διατίθενται από το Δήμο και τον ΔΗΠΟΝ (καθώς και από άλλα σημεία διάθεσης, τα οποία θα σας ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα) στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ.

Αποκλειστικός σκοπός είναι η ενίσχυση της Αποκριάς.

Φίλες και φίλοι, Ναουσαίοι,

Θέλω να αναφερθώ και στη δεύτερη πρωτοβουλία που πήραμε. Είναι το ντοκιμαντέρ «Καρναβάλι στη Νάουσα». Μια παραγωγή της NOVAK ΦΙΛΜΣ του 1955.

Η απόκτησή του από το Δήμο, ήταν ένα παλιό αίτημα. Τώρα, με τη βοήθεια του κ. Τάκη Μπάϊτση, που βρήκε (ξετρύπωσε) τον κάτοχο της ταινίας κ. Κατσαρόπουλο αλλά κυρίως, χάρη στην ευγενική χορηγία της πατριώτισσάς μας και αγαπητής φίλης κυρίας Χριστίνας Ρούσσου, το ντοκουμέντο αυτό, ανήκει πλέον στο Δήμο μας, θα αποτελέσει τμήμα του αρχειακού υλικού της Νάουσας, γιατί μας έλειπε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, στην κυρία Ρούσου.

Αξίζει να αναφέρω πως, όταν της πρότεινα να βοηθήσει το Δήμο να αγοραστεί η ταινία και όλα τα δικαιώματά της (προβολή, αναπαραγωγή κλπ.) ανταποκρίθηκε πρόθυμα και άμεσα.

Η ταινία προβάλλεται δημόσια, σήμερα και για πρώτη φορά, εδώ στη Νάουσα.

Είναι πιστεύω μια ιστορική στιγμή. Η διάρκειά της είναι 15’, όπως είναι η διάρκεια ανάλογων ταινιών-ντοκιμαντέρ εκείνης της εποχής, που οι παλιότεροι θα θυμούνται να προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες, πριν από την έναρξη των ταινιών ως «Τα επίκαιρα».

Στην αρχή θα προβληθεί ένα 8λεπτό περίπου, από τον εορτασμό της 134ης επετείου του Ολοκαυτώματος του 1956, ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη της Νάουσας, ως πόλη Ηρωική, με Βασιλικό Διάταγμα του 1955.

Εικόνες, ασπρόμαυρες, από την πόλη μας όπως ήταν τότε. Πρόσωπα ιστορικά και όπως ο Δήμαρχος Αλέκος Χωνός, πολιτικοί παράγοντες της εποχής. Εκδηλώσεις που έγιναν στο χώρο θυσίας, στους Στουμπάνους, η παρέλαση στο Ηρώο, η αναπαράσταση της Θυσίας στο Γήπεδο κ.ά.

Στη συνέχεια έχουμε την Αποκριά του 1955. Με σκηνές, πλάνα που είναι πραγματικά μοναδικά ντοκουμέντα. Πρόσωπα που δεν υπάρχουν σήμερα, και άλλα σε πολύ μικρή ηλικία τότε. Πολλοί, μπορεί να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας μέσα στο φίλμ. Το δρώμενο με το Μπουλούκι του 1955, Καρναβάλια και σατιρικά άρματα στην Πλατεία Καρατάσου.

Για όλα αυτά, νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και πιστεύω ότι μετά από αυτήν την εκδήλωση, όλοι εμείς οι νεώτεροι, και κυρίως η νέα γενιά θα μπορεί να νιώθει περήφανη για την ιστορία και την βαριά πολιτιστική της κληρονομιά, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Εύχομαι, επίσης, όλοι εμείς απόψε, με τις σκηνές που θα δούμε, και βλέποντας τους ανθρώπους οι οποίοι αναγέννησαν το Καρναβάλι της Νάουσας στη δεκαετία του ’50- σε χρόνια εξ’ ίσου δύσκολα, όπως είναι και σήμερα- να πάρουμε το μήνυμα, ώστε σήμερα στον 21ο αιώνα, να διαφυλάξουμε την ψυχή και τις αξίες της Ναουσαίικης Αποκριάς. Που είναι: η παράδοση, η αυθόρμητη συμμετοχή σ’ ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός. Σε μια γνήσια ελληνική γιορτή που παράγει και το σημαντικότερο προάγει τον πολιτισμό.

Κλείνω, με στίχους του Γιάννη Μαλάκη:

«Τη Νάουσα την κάνουμε να έρχονται οι ξένοι, αλλά αυτό για να σταθεί να είμαστε ενωμένοι»

Ευχαριστώ»

Μετά από την παρουσίαση του λευκώματος από τον κ. Καραμπατζό, έγινε η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Καρναβάλι στη Νάουσα», μια παραγωγή της NOVAK ΦΙΛΜΣ (1955-56). Η προβολή του σπάνιου ιστορικού ντοκουμέντου, εντυπωσίασε το κοινό που βλέποντας ασπρόμαυρες κινηματογραφικές σκηνές και πλάνα από τη Νάουσα του ’50, ξεσπούσε σε επιφωνήματα ενθουσιασμού, χαράς και συγκίνησης.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τις βραβεύσεις του Δήμου, για την προσφορά στην Αποκριά της Νάουσας. Ειδικότερα, τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους Γενίτσαρους του πρώτου μπουλουκιού του 1954, που αναβίωσε το δρώμενο: κ. Τάκη Παπακωνσταντίνου, Γρηγόρη Μάντσιο και Σπύρο Ζάχο. Επίσης, βραβεύθηκε ο κ. Γ. Τριανταφύλλου, αρχηγός στο μπουλούκι του 1955. Στη συνέχεια βραβεύθηκαν οι διατελέσαντες Πρόεδροι του Τουριστικού Ομίλου Νάουσας (Τ.Ο.Ν.). Συγκεκριμένα βραβεύθηκαν οι κ.κ.: Γιώργος Σακελλαρίου, Γιάννης Παπουτσής, Σπύρος Κεφαλάς, Μανώλης Ρούσος, Κίμων Μουρατίδης, Παναγιώτης Κουρμούλης, Γιώργος Πολάκης και Γιάννης Μαλάκης. Επίσης, τιμήθηκαν από το Δήμο για την ευγενική χορηγία τους ο Όμιλος VODAFONE (χορηγός του λευκώματος και των εφετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Νάουσας)- που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημ. Μίσσα της Δ/νσης Εταιρικών Σχέσεων της VODAFONE και η κυρία Χριστίνα Ρούσου (δωρεά του ντοκιμαντέρ στο Δήμο Νάουσας). Το τέλος της εκδήλωσης επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Δήμαρχος ανήγγειλε τη βράβευση του αγαπητού και κορυφαίου ζουρνατζή της Νάουσας, κ. Βαγγέλη Ψαθά, η οποία έγινε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης μαζί με την ορχήστρά του έπαιξαν παραδοσιακούς σκοπούς και συνόδευσαν με πατινάδα το κοινό κατά την έξοδό από το Δημοτικό θέατρο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής κ. Ηλ. Φωτιάδης, οι Αντινομάρχες Ημαθίας κ. Αν. Καπετανόπουλος και κ. Γ. Ισαακίδης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Παπαστόϊκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Μαλάκης, Χρ. Παππάς, η κα. Μ. Καρυδά, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης κ.ά.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής

Με το δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες», συνεχίστηκαν την Κυριακή (2/3) οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Ακολουθώντας το έθιμο τα μπουλούκια κατέληξαν στο Δημαρχείο μετά τις 11:00π.μ. Τηρώντας την παράδοση οι αρχηγοί των πέντε μπουλουκιών («Μέγας Αλέξανδρος», «Νταβέλης», «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες» και «Λεβεντιά») πήραν την άδεια από το Δήμαρχο κ. Αν. Καραμπατζό. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το ιστορικό δρομολόγιο στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης, κατέληξαν αργά το απόγευμα στην πλατεία Αλωνίων, όπου έγινε το «βγάλσιμο των προσώπων» με χορό και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Επίσης, το πρωί της Κυριακής (11:30-14:00) στην Πλατεία Καρατάσου, έγινε με επιτυχία εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς που παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Συμμετείχαν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενών «Πίνδος», και οι λαογραφικοί σύλλογοι της Νάουσας: «Λύκειο Ελληνίδων», «Πυρσός», «Εύξεινος Λέσχη», «Σύλλογος Βλάχων».

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies