ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ»

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με επισημότητα, έγιναν την Κυριακή (28/5), τα εγκαίνια του διατηρητέου Κτιρίου «Κόκκινου», όπου δημιουργείται το Κέντρο Πολιτιστικών και Τουριστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Νάουσας και το Αρχείο της Συλλογής έργων τέχνης «Σιμανίκα». Το κτίριο κτίστηκε το 1910, έχει συνολικό εμβαδόν 276, και υπήρξε οικία του Αλέξανδρου Κόκκινου. Αγοράστηκε από το Δήμο Νάουσας στις 6/11/2001, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αντί το ποσού των 30 εκ. δρχ. Το έργο της αποκατάστασης και επανάχρησης, χρηματοδοτήθηκε με 270.000 ευρώ, από το πρόγραμμα ΕΠΕΡ του ΥΠΕΧΩΔΕ και με 106.000 ευρώ από τα προγράμματα «ΘΗΣΕΑΣ» και ΣΑΤΑ. Οι επίμονες εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2003. Το Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτιστικών και Τουριστικών Δραστηριοτήτων, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό μηχανοργάνωσης, συστήματα πληροφορικής, αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, ενώ η λειτουργία του θα έχει μεγάλη συμβολή στην ενημέρωση των επισκεπτών για τις δράσεις του Δήμου στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. Επίσης, η επεξεργασία της συλλογής «Σιμανίκα» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να δοθεί σε χρήση στους δημότες και τους επισκέπτες.

Ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός, στην ομιλία του στα εγκαίνια του κτιρίου είπε: «Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας. Η παρουσία σας τιμά αυτήν τη χαρούμενη εκδήλωση και την ξεχωριστή στιγμή για την πόλη μας.

Και είναι ιδιαίτερη η σημερινή μέρα, όχι μόνο γιατί σε λίγο εγκαινιάζεται ένα σημαντικό έργο του Δήμου μας.

Είναι σημαντική γιατί αυτό το έργο, το οποίο απόψε παραδίδουμε στους συμπολίτες μας, περικλείει έναν πολυσήμαντο συμβολισμό.

Εδώ στο Κτίριο «Κόκκινου», δημιουργείται το Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτιστικών και Τουριστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου μας και στεγάζεται το Αρχείο της Συλλογής «Σιμανίκα».

Ένα έργο αναγκαίο, αλλά και χρήσιμο σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας του τόπου μας.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που βιώνει έντονα η πόλη και οι συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια, καθώς κι ο δύσκολος αγώνας που γίνεται για:

• να χαραχθούν νέοι δρόμοι ανάπτυξης,

• να ανοίξουν νέοι ελπιδοφόροι ορίζοντες,

• να έχει η «Ηρωική Νάουσα» τη θέση του πρωταγωνιστή στη νέα εποχή, στον 21ο αιώνα.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι

Για να φτάσουμε στη σημερινή ευχάριστη στιγμή, χρειάστηκε να εργαστούμε στο Δήμο, υπεύθυνα, μεθοδικά και με συνέπεια.

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ συνοπτικά στην πορεία για να πώς φτάσαμε ως εδώ.

Ο Δήμος Νάουσας, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Δημ. Βλάχου και το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση, στις 6 Νοεμβρίου του 2001, προχώρησε στην αγορά αυτού του αξιόλογου κτιρίου. Της οικίας Αλέξανδρου Κόκκινου, η οποία ήταν πατρική οικία της Ευθυμίας Κουτούπη-Κόκκινου, αντί του ποσού των 30.000.000 δρχ., με σκοπό να στεγάσει τη δωρεά της συλλογής του Γεωργίου Σιμανίκα.

Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 180 τ.μ. και το κτίριο (ισόγειο, όροφος και σοφίτα συνολικά 265,36 τ.μ.). Κατασκευάστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Αρχιτεκτονικά και μορφολογικά είναι επηρεασμένο από τον κεντροευρωπαϊκό νεοκλασικισμό και με φανερές αυτές τις επιδράσεις στις όψεις αλλά και στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειές του.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2003, από την παρούσα Δημοτική Αρχή, με συνεχείς επαφές και διεκδίκηση, το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΕΡ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των 270.000 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει το έργο, το οποίο δημοπρατήσαμε στις 22 Οκτωβρίου του 2003.

Έτσι, ξεκίνησε το δύσκολο, επίπονο και σύνθετο έργο αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου, το οποίο θα πρέπει να θυμίσω ότι παρουσίαζε μια δυσάρεστη εικόνα, εγκατάλειψης και ερήμωσης.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο, χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε συμπληρωματική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Θησέας» αλλά, και να επενδύσουμε χρήματα από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ του Δήμου μας. Συνολικά δόθηκαν συμπληρωματικά 106.000 ευρώ, και το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 376.000 ευρώ.

Έτσι το κτίριο, όπως βλέπετε σήμερα, απέκτησε ξανά ζωή, και χρώμα. Από σήμερα, ξαναβρίσκει τη θέση του στη ζωή της πόλης. Εδώ στο κέντρο της, λίγα μέτρα από το Ρολόι και το Δημαρχείο.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο κτίριο είναι τα προεξέχοντα πλαίσια των παραθύρων, οι κατακόρυφες γωνιακές προεξοχές και η αετωματική απόληξη της σοφίτας, στοιχεία που το διαφοροποιούν από τα κτίρια της τοπικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Εξωτερικά, το σύνολο του κτιρίου συντηρήθηκε πλήρως, και διαμορφώθηκε ο κήπος και η περίφραξη.

Εσωτερικά, διαμορφώθηκαν στο ισόγειο, οι χώρου του Κέντρου Ενημέρωσης Πολιτιστικών και Τουριστικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι διαθέτουν πλήρη επίπλωση, με σύγχρονα συστήματα μηχανογράφησης και πληροφορικής, καθώς και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, λεβητοστάσιο κλπ.).

Στους χώρους του ορόφου στεγάζεται η αξιόλογη δωρεά του Γεωργίου Σιμανίκα, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 6.000 περίπου δίσκους μουσικής. Αρκετοί είναι σπάνιοι και μεγάλης αξίας. Επίσης, στο χώρο βρίσκονται πίνακες ζωγραφικής και έπιπλα.

Έτσι, άξια ο Ναουσαίος Γεώργιος Σιμανίκας, ανήκει στο πλούσιο πάνθεον των Δωρητών της Νάουσας.

Φίλες και φίλοι,

Στο σημείο αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου:

Την Αρχιτέκτονα της Υπηρεσίας κα. Μαρία Χαϊδούλη

Τον Εργολάβο κ. Σπυριδόπουλο για τη συνεργασία

Τον Πρόεδρο του ΔΗΠΟΝ κ. Γ. Πάτσο και τα στελέχη του ΔΗΠΟΝ.

Τους τεχνίτες και το προσωπικό του Δήμου.

Η διαμόρφωση όλων των χώρων του κτιρίου, ικανοποιεί, τους στόχους του έργου που είναι:

• Η κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης των επισκεπτών σχετικά με τις πολιτιστικές και τουριστικές δράσεις της περιοχής, που απαιτεί χώρους τόσο για ατομική όσο και ομαδική ενημέρωση, για καθεμιά δράση, με τη επίδειξη, παροχή κατάλληλου εικονογραφημένου υλικού (βιβλία, έντυπα, αφίσες, CD, προβολές video κ.λ.π.).

• Η κάλυψη των αναγκών διαφύλαξης, συντήρησης και αξιοποίησης του αρχείου της Δωρεάς «Σιμανίκα», η οποία περιλαμβάνει: Μεγάλη συλλογή δίσκων βινυλίου με σπάνιες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής, μουσική βιβλιοθήκη και πίνακες ζωγραφικής. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι ασφαλούς αρχειοθέτησης του υλικού των δίσκων, εργαστήριο (studio) αντιγραφής και αναπαραγωγής του υλικού αυτού για τη δημιουργία δανειστικής μουσικής δισκοθήκης-κασετοθήκης σε Cd και κασέτες, αλλά και οι ειδικοί χώροι για ατομική και ομαδική ακρόαση.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Θέλω να τονίσω πως τα εγκαίνια αυτού του κτιρίου, με τη δημιουργία του Κέντρου, το οποίο σας περιέγραψα, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό και τη στρατηγική μας, για την ανάπτυξη της πόλης.

Γίνεται πράξη η βασική αρχή που εφαρμόζουμε στη Διοίκηση του Δήμου μας, για τη συμπληρωματικότητα και τη διασύνδεση των έργων. Όλα τα έργα πρέπει να έχουν μια ενότητα και να συλλειτουργούν. Τέλος πια οι προχειρότητες και η αποσπασματική υλοποίηση έργων. Όλα έχουν στόχο και προοπτική.

Σήμερα, θέλω από το βήμα αυτό να σας διαβεβαιώσω ότι, η πόλη μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, κάνει αισιόδοξα, σταθερά και δυναμικά βήματα προς το μέλλον.

Σήμερα, δημιουργούνται οι βάσεις. Μπαίνουν με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά, τα θεμέλια για να οικοδομηθεί η μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της Νάουσας.

Η Δημοτική μας Αρχή με στόχο και όραμα, υλοποιεί έργα και θέτει τις βάσεις για το αύριο της πόλης και της νέας γενιάς. Μια σειρά νέων έργων έχουν ήδη δοθεί σε χρήση στους συμπολίτες μας: 1) Αθλητικό Κέντρο «Κούκος», 2) Πανεπιστήμιο «Λόγγου-Τουρπάλη», 3) Γραφεία της ΔΕΥΑΝ (πρώην «Σφαγεία»). Γιατί εμείς ξέρουμε να βάλουμε στόχους πνοής. Και γιατί εμείς ξέρουμε να τους υλοποιούμε και να τους ολοκληρώνουμε.

Ήδη σε λίγο ξεκινάει το μεγάλο έργο της Αράπιτσας. Έχουν δημοπρατηθεί σχεδόν όλα τα έργα του προγράμματος προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ. Το Πέτρινο Κτίριο και ο Παλιός Υδροηλεκτρικός Σταθμός της Βέτλανς, το κτίριο ΠΙΚΠΑ, το ΚΑΠΗ, και πρόσφατα η διαμόρφωση των πεζόδρομων και της κοίτης του ποταμού. Η ολοκλήρωση των έργων της Αράπιτσας, θα δημιουργήσει έναν εντυπωσιακό πόλο αναψυχής, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των Ναουσαίων, αυξάνοντας παράλληλα και την τουριστική επισκεψιμότητα μέσα στην πόλη.

Προχωράει η διαδικασία αξιοποίησης του δημοτικού δάσους. Οι τυπικές διαδικασίες βρίσκονται σε θετική εξέλιξη, ώστε να γίνει ο διαγωνισμός για την προσέλκυση μεγάλων, σύγχρονων επενδύσεων, μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. (συμπράξεων Δήμου και Ιδιωτών), κι αυτό γιατί ξεπεράστηκε με ειδική νομοθετική το εμπόδιο της συνιδιοκτησίας του 1/5 του δημοσίου, το οποίο για δεκαετίας στερούσε την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του βουνού μας.

Σε λίγες βδομάδες, πρόκειται να παραδοθεί το Κέντρο Πολιτισμού της Σχολής Αριστοτέλους, το οποίο ολοκληρώνεται με τη δωρεά στο Δήμο του αείμνηστου Χρ. Λαναρά. Έργο, προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ, το οποίο θα αναδείξει το παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο, δημιουργώντας ταυτόχρονα, ένα νέο τουριστικό πόλο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Πριν μια εβδομάδα, παρουσιάσαμε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης, που ξεκίνησε στο παραδοσιακό οικισμό του Αρκοχωρίου, (προϋπολογισμού 385.000 ευρώ).

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινάει ένα ακόμα μεγάλο και σύγχρονο έργο. Το ευρυζωνικό δίκτυο του Δήμου μας (προϋπολογισμού 580.000 ευρώ), το οποίο θα εξασφαλίζει σε όλους τους Ναουσαίους, τα επόμενα χρόνια πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, το internet και τις τηλεπικοινωνίες. (Θα μπορούσαμε, σχηματικά να το πούμε ότι, για την εποχή μας έχει την ίδια σπουδαιότητα την οποία είχε τον προηγούμενο αιώνα η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος). Είναι, όμως, και ένα έργο το οποίο συνδέεται με την ίδρυση και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας, το οποίο καταφέραμε και ήρθε στη Νάουσα και ήδη λειτουργεί για δεύτερη χρονιά, και η σημασία του στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου, άρχισε σταδιακά να φαίνεται.

Φίλες και φίλοι,

Ανέφερα ενδεικτικά, τα πιο πάνω έργα, γιατί πιστεύω ότι, το ένα συμπληρώνει αρμονικά το άλλο. Κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και ικανοποιούν την απαίτηση των καιρών και τα αιτήματα της Νάουσας της νέας χιλιετίας, που είναι:

• να αξιοποιήσει δυναμικά και ολοκληρωμένα η πόλη μας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα,

• να ανάδειξη την βαριά πολιτιστική κληρονομιά, τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς που διαθέτει.

Έτσι, αυτό το κτίριο που κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (όταν η πόλη μας άκμαζε και αργότερα εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κέντρο, γνωστό ως «Μάντσεστερ των Βαλκανίων») η λάμψη του έμελλε να σβήσει στα χρόνια μας, μαζί με το κλείσιμο των μεγάλων και ιστορικών βιομηχανιών της πόλης.

Αυτό, λοιπόν, το κτίριο από σήμερα, παίρνει και πάλι ζωή. Μέσα του φιλοξενεί αυτά που μπορούν να δώσουν πνοή δημιουργίας στον τόπο μας. Τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την σύγχρονη τεχνολογία στην κοινωνία της πληροφορίας.

Στη θέση που βρίσκεται αυτό το κόσμημα, συνδυάζεται και με το ιστορικό Ρολόι της πόλης, θα έλεγα δε γιατί όχι και με το κτίριο «Μυλωνά», κάποια στιγμή πρέπει να περιέλθει στο Δήμο, για ένα μουσείο για μια συνολική-τυπική ανάδειξη στοιχειών τουριστικής επισκεψιμότητας.

Η δωρεά της συλλογής «Σιμανίκα», που φιλοξενείται στο όροφο του κτιρίου (και θα είναι σε πλήρη χρήση από τους δημότες και τους επισκέπτες, μόλις ολοκληρωθεί η επίπονη επιστημονική επεξεργασία της), αποδεικνύει και συμβολίζει μαζί, πως με τον πολιτισμό και το συνεχή αγώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη, όλοι Ναουσαίοι, θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για τους δωρητές τους. Τους Ναουσαίους δωρητές, οι οποίοι από την ίδρυση της πόλης, με αξιοζήλευτη γενναιοδωρία, συνεχίζουν να αποδεικνύουν με την προσφορά τους, σε κάθε κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο ευλογημένος τόπος μας, έμπρακτα την αγάπη τους προς αυτήν.

Οι δωρεές τους, δίνουν πνοή για το μέλλον, εμπνέουν με ιδανικά εμάς τους νεότερους, δίνοντας τη δύναμη και την παρακαταθήκη, να φανούμε αντάξιοι της λαμπρής ιστορίας και της βαριάς κληρονομιάς των προγόνων μας.

Σήμερα λοιπόν, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, είμαστε περήφανοι που ολοκληρώσαμε και εγκαινιάζουμε άλλο ένα σημαντικό έργο. Γιατί, έχει σημασία να μπορείς και πόρους να αξιοποιείς, και να ολοκληρώνεις τα έργα προς χρήση των πολιτών.

Παραδίδοντας αυτό το κτίριο «Κόσμημα» του χθες στο σήμερα, στη νεολαία και στον πολιτισμό τιμούμε την ιστορική συνέχεια της πόλης, την παράδοση και το καθήκον μας, να συνδέσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, με το παρόν και τον αγώνα για μια Νάουσα σύγχρονη και πολιτισμένη. Σας ευχαριστώ».

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του κτιρίου από το Δήμαρχο Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζό και το Νομάρχη Ημαθίας κ. Γ. Σπάρτση, ενώ στη συνέχεια οι επίσημοι και το κοινό ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτιρίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου κ. Γ. Πάτσος οι Αντιδήμαρχοι κα. Ίλια Ιωσηφίδου, κα. Δόξα Ιτσκάρα, κ. Γ. Γκαρνέτας, κ. Ν. Λαφάρας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. Δήμαρχος Νάουσας κ. Γρ. Λιόλιος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies