ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΒΕΤΛΑΝΣ": ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΑ "ΣΤΟΛΙΔΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" - "ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ"

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

Με τη δέουσα επισημότητα και σε κλίμα χαράς και συγκίνησης εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής (27-4) ο Πολυχώρος Πολιτισμού "Βέτλανς". Ένα έργο που υλοποίησε ο Δήμος Νάουσας με συνολικό προϋπολογισμό 4.100.000 € και χρηματοδότηση 100% από το ΕΣΠΑ. Η επανάχρηση του πρώην εργοστασίου της "Βέτλανς" είναι το μεγαλύτερο έργου πολιτισμού που έγινε στη Νάουσα.

Στην αρχή της εκδήλωσης, τελέστηκε αγιασμός από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Βεροίας-Ναούσης-Καμπανίας, κ. Παντελεήμονα και Κασσανδρείας, κ. Νικόδημο.

Στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κυριακή Γιαννακίδου, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη συγκίνησή της για την ολοκλήρωση του έργου επανάχρησης στο πρώην εργοστάσιο της "Βέτλανς", στο οποίο όπως είπε, εργάστηκε και η μητέρα της (η κυρία Γιαννακίδου γεννήθηκε στη Μαρίνα Νάουσας). Συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου για τον πολιτισμό και τη νεολαία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, λέγοντας, ότι  ο Δήμαρχος, με τον οποίο έχει συνεργασία για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών της Νάουσας, με αυτό το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα δημιουργούνται νέοι χώροι και για τον πολιτισμό, και ότι αυτό είναι ένα γεγονός σημαντικό, γιατί γίνεται σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα μας.

Στη συνέχεια διαβάστηκε επιστολή με το χαιρετισμό της πρώην Γενικής Γραμματέως Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρίας Λιονή, η οποία μεταξύ άλλων χαρακτήρισε "Στολίδι πολιτισμού" τον Πολυχώρο Πολιτισμού και συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Δήμο Νάουσας για την επιτυχία ένταξης-χρηματοδότησης του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ, αλλά και για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Νάουσας κ. Αναστάσιου Καραμπατζού (βλέπε πλήρες κείμενο ομιλίας Δημάρχου) και η εθιμοτυπική κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, από την κ. Γιαννακίδου, τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον κ. Καραμπατζό. Στη συνέχεια, έγινε ξενάγηση των επισήμων και των εκατοντάδων πολιτών στους νέους, άνετους και υπερσύγχρονους χώρους της "ΒΕΤΛΑΝΣ" (Δημοτική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Εικαστικά Εργαστήρια, Κ.Ε.Π. κλπ.).

Αξίζει να τονιστεί, ότι από όλους εκφράστηκαν συναισθήματα θαυμασμού, χαράς,  συγκίνησης και τα κολακευτικότερα σχόλια για τους νέους, άνετους και υπερσύγχρονους χώρους, οι οποίοι από σήμερα παραδίδονται για χρήση σε όλους τους πολίτες.

Επίσης, στο πλαίισιο της εκδήλωσης και με μία λιτή και όμορφη τελετή, έγινε από το Δήμο η βράβευση της Ναουσαίας πρωταθλήτριας χιονοδρομίας και δημοτικής συμβούλου, κ. Σοφίας Ράλλη, για την προσφορά στον αθλητισμό και τις σπουδαίες διακρίσεις που πέτυχε σε χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα χιονοδρομίας. Την βράβευση με την απονομή τιμητικής πλακέτας έκανε η Γ.Γ.Α. κ. Γιαννακίδου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης, η βουλευτής κ. Γεωργία Μπατσαρά, οι πεφιφερειακοί σύμβουλοι κ. Ευστάθιος Σαρρηγιαννίδης και η κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, άλλοι επίσημοι, στελέχη-προσωπικό του Δήμου και πολλοί πολίτες.

Από σήμερα, 28 Απριλίου, λειτουργεί κανονικά η Δημοτική Βιβλιοθήκη στον όροφο του Πολυχώρου Πολιτισμού της "Βέτλανς", τις ώρες από 8:30 έως 15:00. Επίσης, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η μεταφορά του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) στα νέα και πλήρως εξοπλισμένα γραφεία που βρίσκονται στο ισόγειο (απομένει μόνο η μεταφορά των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων και του συστήματος "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" του Υπουργείου Εσωτερικών), καθώς και η μεταφορά των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου από τους χώρους όπου λειτουργούν στο συγκρότημα "Λόγγου-Τουρπάλη" - και όπου γίνονται τα μαθήματα της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς- στον όροφο της "Βέτλανς", σε νέες και λειτουργικές αίθουσες. Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Διαλέξεων στο ισόγειο του νέου κτιρίου, ενώ για τη λειτουργία του "Κυλικείου", από το Δήμο Νάουσας θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός μίσθωσης, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

Πληροφορίες: Δήμος Νάουσας-Γραφείο Πολιτισμού. Τηλ. 23323 50360, fax 23320 24260, E-mail: culture@naoussa.gr.    

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

Χαιρετισμός Δημάρχου Νάουσας, κ. Αναστάσιου Καραμπατζού.

Εγκαίνια Πολυχώρου Πολιτισμού "ΒΕΤΛΑΝΣ" (27-Απριλίου 2014)

 

    Σεβασμιώτατοι, κυρία Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, κύριοι Βουλευτές, αξιότιμοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, συνάδελφοι και συνεργάτες στην Αυτοδιοίκηση, αγαπητές κύριες και αγαπητοί κύριοι, φίλες και φίλοι.   

    Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση εγκαινίων του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΒΕΤΛΑΝΣ". Σήμερα, ημέρα εορτασμού της ιστορικής επετείου του Ολοκαυτώματος, επιλέξαμε να παραδώσουμε σε όλους τους πολίτες ένα ΝΕΟ, ΜΕΓΑΛΟ και ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΟ πολιτισμού. Και επιλέξαμε αυτήν την επετειακή ημέρα, γιατί ιστορία και πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες, είναι αξίες διαχρονικές, αλλά και αξίες πανανθρώπινες οι οποίες δίνουν νόημα και προοπτική στην ίδια τη ζωή.

    Ως Δήμαρχος, αλλά κυρίως ως άνθρωπος, ως Ναουσαίος, νιώθω πραγματικά μεγάλη συγκίνηση, γιατί η Ηρωική πόλη μας αποκτά ένα νέο και σύγχρονο χώρο για τον πολιτισμό. Εδώ, σε αυτό το χώρο της ιστορικής βιομηχανίας "ΒΕΤΛΑΝΣ"- "ΕΡΙΑ", πριν από δύο χρόνια, το κτίριο ήταν βουβό, άδειο και εγκαταλελειμμένο. Το μόνο που ένιωθες ήταν οι μνήμες και οι εικόνες από το παρελθόν. Μνήμες απ' όλα όσα έζησαν οι μεγαλύτεροι την εποχή της μεγάλης βιομηχανικής ακμής και ιστορίες που διηγούνταν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Γενιές Ναουσαίων εργάστηκαν σε αυτό το χώρο από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά δυστυχώς μετά το 1990 ήρθε η κρίση που έκπληξε την κλωστοϋφαντουργία κι η αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση και το οριστικό κλείσιμο της βιομηχανίας "Vetlans". 

    Η επανάχρηση λοιπόν της ιστορικής βιομηχανίας ήταν στόχος προτεραιότητας, τον οποίο από το 2007 θέσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου. Από τότε, δεσμευθήκαμε να ξαναδώσουμε ζωή στη "Βέτλανς", αξιοποιώντας τη μεγάλη δωρεά του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτη της πόλης μας Χρήστου Λαναρά, που χάρη στη δωρεά του, το 2000, τα κτίρια της ΒΕΤΛΑΝΣ και της ΕΡΙΑ, περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου μας. (Δύο πρώην εργοστάσια ανήκουν στο Δήμο μας, και τα δύο τα εντάξαμε και τα αξιοποιήσαμε).

    Για να μπορέσουμε όμως, να πετύχουμε αυτό το στόχο, έπρεπε να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Δεν αρκεί να έχεις όραμα, ιδέες και σχεδιασμούς, ή να ανακυκλώνεσαι σε ατέρμονες συζητήσεις και ευχολόγια. Το σημαντικότερο, είναι να μπορείς το όραμα να το μετουσιώνεις σε έργο.

    Αξιοποιώντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μακεδονίας-Θράκης, ΕΣΠΑ 2007-2013", από το 2007 ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό  επανάχρησης της "ΒΕΤΛΑΝΣ" με νέες χρήσεις και την προσπάθεια να εξασφαλίσουμε την αναγκαία χρηματοδότηση του έργου. Προσπάθεια δύσκολη, σύνθετη και απαιτητική.

    Στις 9 Φεβρουαρίου του 2010, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και υποβάλαμε την πρόταση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 23 Ιουνίου 2010,  πετύχαμε την ένταξη του έργου στο "Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης Δήμου Νάουσας", με προϋπολογισμό 3.900.000 € και χρηματοδότηση 100%.  Θέλω να ευχαριστήσω την πρώην Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μαρία Λιονή, για το έμπρακτο ενδιαφέρον, τη συνεργασία και την υποστήριξή της στην ένταξη του έργου, καθώς και όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας (κ. Ωραιοπούλου, Αικατερινιάδου και τα άλλα στελέχη της Περιφέρειας), με τα οποία έχουμε συνεχή και άριστη συνεργασία. Επίσης, τον νυν Περιφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο επίσης έχουμε πολύ καλή συνεργασία. 

    Όμως, δεν αρκούσε μόνο η ένταξη και η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΕΣΠΑ είναι δαιδαλώδεις, σύνθετες και χρονοβόρες, και χρειάζεται γνώση, εμπειρία για να τα καταφέρεις. Γι' αυτό, μαζί με τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του Δήμου, συνεχίσαμε την προσπάθεια, να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Εργαστήκαμε συλλογικά, συστηματικά και μεθοδικά και έτσι μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών του διαγωνισμού, υπογράψαμε στις 8 Ιουλίου 2011 τη σύμβαση του έργου με την Τεχνική Εταιρία "ΕΡΓΟΔΟΜΗ", με την οποία έχουμε άψογη συνεργασία. Είναι πολύ σημαντικό που είναι Τεχνική Εταιρία της Νάουσας με άξια στελέχη (Γιώργος Σταμάτης, Δρόσος Γκαντός και τα άλλα στελέχη, Χρήστο Πλιάτσκα, Σουρλάμτα κ.ά.), τους ευχαριστώ για τη συνεργασία. 

     Μέσα στο καλοκαίρι του 2011, ξεκινήσαμε το σύνθετο έργο επανάχρησης της "ΒΕΤΛΑΝΣ" σε ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, με οδηγό τη μελέτη που εγκρίθηκε. Τη μελέτη που εκπονήθηκε από τη μελετητική ομάδα, την οποία αποτελούν:

    Στην αρχιτεκτονική μελέτη οι: Οινονόμου Αλέξανδρος, Καλογήρου Άρτεμις, Μωραλίδης Χρήστος, και με συνεργάτες τους: τον Περισοράτη Δημήτρη, την Τουμανίδου Κική -που εργάσθηκαν εθελοντικά - και την Αμοιρίδου Βάλια,  

Στη στατική μελέτη, τους: Ελευθεριάδη Μιχάλη, Πεχλιβάνου Κατερίνα.

Στις Μελέτες Εγκαταστάσεων, τους: Αλδάκο Γεώργιο, Μερτζάνη Σταύρο, Καρυδά Αθανάσιο. Τους ευχαριστώ όλους, για την πολύ καλή συνεργασία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

     Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, κανένα έργο δεν γίνεται από έναν, ούτε γίνεται με "μαγικό ραβδί" ή με "αυτόματο πιλότο". Οφείλω λοιπόν, να ευχαριστήσω για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου, τους συνεργάτες μου:

Γιώργο Αδαμίδη, Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τους Αντιδημάρχους Μαρία Καρυδά, Παναγιώτη Μαραντίδη, Γιώργο Ηλία, Ευδοξία Ιτσκάρα. Τα στελέχη του Δήμου μας: Παντελή Τέλη, Μαρία Χαϊδούλη, Γιώργο Παλιά, Παύλο Κυριακίδη, Μαρία Κάρτα, τον καλλιτεχνικό Δ/ντή των Εικαστικών Εργαστηρίων κ. Νικόλα Μπλιάτκα, καθώς και το προσωπικό του Δήμου μας, που βοήθησε ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ευχάριστη ημέρα των εγκαινίων (Γραφείο Πολιτισμού, Επιτροπές παραλαβής του έργου και τα συνεργεία του Δήμου μας κ.ά.).  

Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΒΕΤΛΑΝΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:               

  • Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Τα Εικαστικά Εργαστήρια
  • Αίθουσα διαλέξεων & προβολών δυναμικότητας 130 θέσεων
  • Το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
  • Γραφείο Τουριστικών πληροφοριών
  • Αναψυκτήριο - κυλικείο
  • Αίθουσες πολιτιστικών δραστηριοτήτων
  • Χώρους υγιεινής, αποθήκες
  • Υπαίθριο χώρο στάθμευσης οχημάτων
  • Χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων.

Χώροι άνετοι, σύγχρονοι, λειτουργικοί και πλήρως εξοπλισμένοι (έπιπλα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα ήχου, εικόνας κλπ.), κι ο προϋπολογισμός τού εξοπλισμού τους, περίπου 200.000 €, επίσης χρηματοδοτήθηκε 100% από το ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου Επανάχρησης της "Βέτλανς" σε πολυχώρο Πολιτισμού, ξεπέρασε τα 4.100.000 €, και είναι το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που έχει γίνει στη Νάουσα.

    Είναι όμως και ένα έργο αναπτυξιακό. Και είναι έργο αναπτυξιακό, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία, γιατί στα δύο χρόνια της κατασκευής του πρόσφερε κάθε μέρα εργασία σε 40 άτομα, στηρίζοντας έμπρακτα και ουσιαστικά την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες της περιοχής μας.  

   Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τις υποδομές του δήμου μας, δημιουργώντας ένα νέο πόλο που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών, αλλά και να αυξήσει την τουριστική επισκεψιμότητα μέσα στην πόλη, για να κινηθούν και τα μαγαζιά.  

   Ο Πολυχώρος "Βέτλανς" εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό των έργων, τα οποία θυμίζω ότι υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό την ολοκληρωμένη ανάπλαση στο βασικό αστικό ιστό της πόλης μας.

Είναι μία ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, την οποία αναδείξαμε, ξεκινώντας από τον καταρράκτη "Μπίλη", με τα έργα:   

  • επανάχρησης τού πρώην εργοστασίου της "Λόγγου Τουρπάλη", 
  • επανάχρησης του κτιρίου των πρώην "Δημοτικών Σφαγείων",
  • ανάπλασης στο βράχο Αγίου Γεωργίου στην είσοδο της πόλης, με τον υδροτροχό.
  • κατασκευής Μνημείου Σφαγής των 1.241 Ναουσαίων Ηρώων στο "Κιόσκι"
  • τοποθέτησης της προτομής του Μακεδονομάχου Αντωνίου Μίγγα στο πλακόστρωτο του πάρκου ηρώων.
  • επανάχρησης του "πέτρινου κτιρίου" της "Βέτλανς" (Αίθουσα "Ναϊάς"),
  • διαμόρφωσης πεζοδρόμων στις όχθες της Αράπιτσας,
  • επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου σησαμοτριβείου "Μάκη" (πρόσφατα εγκαινιάσθηκε και το πρόσκτισμα),
  • αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου "υδρόμυλος Ράϊου",
  • ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης περιοχή "Πουλιάνα",
  • επανάχρησης του κτιρίου ΠΙΚΠΑ σε παιδικό-βρεφονηπιακό σταθμό στο χώρο θυσίας "Στουμπάνοι".

       Ήδη και για το κτίριο "Ματθαίου" η εφορία Νεωτέρων Μνημείων προχωράει τη μελέτη για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης και επανάχρησης.

       Όλα αυτά τα έργα που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους ως ενότητα, και με τον πολυχώρο πολιτισμού της "Βέτλανς", αποκτούν νέα δυναμική, προσδίδοντας νέα πνοή δημιουργίας, ποιότητας ζωής και προοπτικής στον τόπο μας. 

       Ανάλογα έργα προγραμματίζουμε και για τα επόμενα χρόνια  (υπόλοιπο τμήμα πεζοδρόμων από Μπατάνια προς Χώρο Θυσίας, την κατασκευή πεζογέφυρας για σύνδεση της "Βέτλανς" με το δημοτικό πάρκο, την διαμόρφωση περιβαλλοντικής διαδρομής από τους "Στουμπάνους"-Γαλάζιο-Γκούντα μέχρι το άλσος Αγίου Νικολάου και της πηγές της Αράπιτσας κ.ά.) ώστε αυτή η ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

      Επίσης, ακριβώς απέναντι, έχουμε ολοκληρώσει το εξίσου μεγάλο έργο πολιτισμού, με την επανάχρηση της "ΕΡΙΑ" σε Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομίας και Συνεδριακό Κέντρο. Όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις της "ΕΡΙΑ" είναι ολοκληρωμένοι. Απομένει μόνο η τοποθέτηση εκθεμάτων και συλλογής σπάνιου υλικού από τα εργοστάσια της Νάουσας στον ειδικό εκθεσιακό χώρο ώστε να δοθεί σε πλήρη χρήση. Ήδη με δωρεές συμπολιτών μας - τους οποίους και ευχαριστώ για τις δωρεές του - έχουμε συγκεντρώσει μηχανήματα, εργαλεία, αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα κ.ά., που μελετούν ειδικευμένοι επιστήμονες και μουσειολόγοι, ώστε το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν στην "ΕΡΙΑ", διασώζοντας και αναδεικνύοντας την πλούσια βιομηχανική ιστορία της Νάουσας που την έδωσε τον μοναδικό τίτλο, ως το  "Μάντσεστερ των Βαλκανίων". 

    Να σημειώσω, ότι τα μεγάλα έργα πολιτισμού που ολοκληρώσαμε στην "ΒΕΤΛΑΝΣ" και την "ΕΡΙΑ" είναι συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 €, και ότι είναι 2 από τα 31 έργα το Δήμου μας που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και υλοποιήσαμε την περίοδο 2011-2014 συνολικού προϋπολογισμού 43.300.000 Ευρώ (με χρηματοδότηση 100%). Σήμερα, με την ευκαιρία των εγκαινίων της "Βέτλανς", κρίναμε σωστό να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν και τους χώρους της "ΕΡΙΑ" (συνεδριακή αίθουσα, γραφεία κλπ.), τους οποίους μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε στη συνέχεια.

    Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, όπως διαπιστώνετε, το μόνο τμήμα της "Βέτλανς" που δεν έχουμε αποκαταστήσει, είναι το τμήμα που παραχωρήσαμε δωρεάν στο Νοσοκομείο μας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2007, με σκοπό την επέκτασή του και τη δημιουργία νέας μονάδας (π.χ. Φυσικής αποκατάστασης κλπ.). Είναι ένα αίτημα που διεκδικούμε με αποφασιστικότητα από το Υπουργείο Υγείας, γιατί θεωρούμε ότι η διατήρηση και ενίσχυση του ιστορικού νοσοκομείου της Νάουσας, είναι νούμερο 1 στόχος, και γιατί η υγεία όπως και η παιδεία είναι τα ύψιστα κοινωνικά αγαθά. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει εντάξει το έργο επέκτασης του Νοσοκομείου μας στο σχεδιασμό των έργων Υγείας. Εμείς όμως, επιμένουμε, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε.

    Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω, γιατί πολλά ακούγονται τελευταία για το κόστος λειτουργίας της "Βέτλανς", ότι είναι μεγάλο, ή για το πώς καλύψει τα έξοδα ο Δήμος κ.ά.. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για την ενεργειακή υποστήριξη της "Βέτλανς", είναι τεχνολογικά ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα διεθνώς. 

    Διαθέτει λοιπόν, Αντλίες Θερμότητας (λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα), που είναι η κύρια μορφή ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό του κτιρίου. Το σύστημα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα αυτόνομης υποστήριξης των επιμέρους τμημάτων του κτιρίου. Δηλαδή, παρέχει τη δυνατότητα να θερμαίνονται οι χώροι και οι αίθουσες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά, χωρίς να καταναλώνεται άσκοπα ενέργεια για το σύνολο του κτιρίου. Έτσι γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους λειτουργίας, η οποία σε συνδυασμό και με την ενισχυμένη μόνωση που διαθέτει το κτίριο, μειώνει παρά πολύ το ενεργειακό κόστος. Επίσης, στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε και να θέσουμε σε πλήρη λειτουργία  τον παλιό υδροηλεκτρικό σταθμό της "Βέτλανς" (μέρος του έργου έχουμε ήδη υλοποιήσει με χρηματοδότηση από το Γ'ΚΠΣ), ώστε να εξασφαλίσουμε την κατά 100% ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου.

   Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, έφτασε η ώρα να εγκαινιάσουμε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ως Δήμαρχος, νιώθω ευτυχής και συγκινημένος που παραδίδω μαζί με τους συνεργάτες μου ένα μεγάλο έργο στους συμπολίτες μου, και μάλιστα σε αυτήν την περίοδο που η Νάουσα, όπως και όλη η χώρα, βιώνει τις δυσκολίες και τις επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Ως Ναουσαίος, νιώθω περήφανος, γιατί ένα ιστορικό κτίριο της πόλης μας αποκτά και πάλι ζωή και παραδίδεται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, στα παιδιά μας.  Κι όπως είπε ο μεγάλος μας λογοτέχνης, Νίκος Καζαντζάκης:

" Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει".

     Στους χώρους αυτούς λοιπόν, όπου κάποτε εργάστηκαν χιλιάδες πρόγονοι και συγγενείς μας, παράγοντας για δεκαετίες επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, τώρα στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, μεταμορφώνονται σε κύτταρα πολιτισμού και δημιουργίας, για να οδηγούν τις γενιές που θα 'ρθουν στα μονοπάτια της γνώσης, των γραμμάτων και της τέχνης. Είμαι βεβαίως πως όλοι τους, από εκεί ψηλά που βρίσκονται, θα αισθάνονται και αυτοί το ίδιο χαρούμενοι και περήφανοι που η "ΒΕΤΛΑΝΣ" παίρνει και πάλι ζωή.

    Καλώ όλους τους πολίτες, να αγκαλιάσουν αυτόν το νέο ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, τον οποίο από σήμερα παραδίδουμε σε χρήση. Να τον αισθάνονται ως κοινό πολιτιστικό τους σπίτι, συμμετέχοντας και στηρίζοντας τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του.   

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies