ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Εκδότης

Δήμος Νάουσας

«Φαίνεται σαν όνειρο, είναι όμως πραγματικότητα. Είμαστε μέσα στο Κολυμβητήριο της Νάουσας». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, προχθές βράδυ (7/12) την παρουσίαση της Οργάνωσης και της Λειτουργίας του υπερσύγχρονου, Ολυμπιακών προδιαγραφών, Δημοτικού Κολυμβητηρίου που από νωρίς γέμισε ασφυκτικά από πάρα πολύ κόσμο (υπολογίζεται ότι ήταν πάνω από 700 άτομα).
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Καραμπατζός αναφέρθηκε στο ιστορικό του κολυμβητηρίου από το 1957, όταν για πρώτη φορά άρχισε η κατασκευή του «Βαϊνανίδειου Κολυμβητηρίου» μέχρι το 2004, όταν στα θεμέλια του εγκαταλελειμμένου κολυμβητηρίου από το 1988, άρχισε η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στη Νάουσα.
Στη συνέχεια παρουσίασε, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, την πορεία υλοποίησης του έργου (συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ), τις αθλητικές και τεχνολογικές υποδομές του κτιρίου, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη μορφή διοίκησης και οργάνωσης των τμημάτων, το ωράριο λειτουργίας κλπ. Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή στην υλοποίηση του έργου είπε: «...Δεν το βάλαμε κάτω, αλλά θέσαμε ως πρώτο στόχο να βρούμε τα κονδύλια, γιατί θέλαμε να ολοκληρωθεί το έργο. Ξέραμε τη σημασία που θα έχει στην γενικότερη κοινωνική, αθλητική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Νάουσας, αλλά και το διακαή πόθο των Ναουσαίων να αποκτήσει η πόλη ένα μεγάλο έργο, ένα σύγχρονο κολυμβητήριο. ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, ΝΑ ΘΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ! ΕΜΕΙΣ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ»
Μιλώντας για τη σημασία του έργου ο κ. Καραμπατζός τόνισε «...Αυτό λοιπόν το έργο «κόσμημα» για τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή πρόσφερε δουλειά και εισόδημα σε δεκάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργάτες της πόλης μας. Το μεγαλύτερο μέρος από τα 4,5 εκατομμύρια που κόστισε, έμεινε στην πόλη, δίνοντας εργασία σε συμπολίτες μας, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Το γεγονός αυτό δικαιώνει την πολιτική μας θέση ότι, ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ γιατί:
• Ολοκληρώνει τις αθλητικές υποδομές της πόλης μας, που πλέον διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα Κολυμβητήρια της χώρας και τα αρτιότερα της Ευρώπης.
• Τόνωσε την Τοπική Αγορά, τους εμπόρους-επαγγελματίες σε περίοδο ύφεσης της οικονομίας.
• Στήριξε την απασχόληση προσφέροντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες θέσεις εργασίας.
• Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και με τα άλλα έργα που έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε εδώ στο Άλσος του Αγίου Νικολάου...».
Ο κ. Καραμπατζός εξήρε την ανάδοχη εταιρεία ΕΡΓΟΔΟΜΗ, τον κ. Δρόσο Γκαντό, τα στελέχη και το προσωπικό της εταιρίας για τη συμβολή τους στην κατασκευή του έργου και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση Κολυμβητηρίου: δημοτικούς συμβούλους, τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου και τους πολιτικούς παράγοντες που βοήθησαν ο καθένας όπως μπορούσε, στηρίζοντας τον επίπονο αγώνα να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Καταλήγοντας τόνισε «...αυτό λοιπόν το μεγάλο δημόσιο έργο, το οποίο καταφέραμε να υλοποιήσουμε, είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Από σήμερα, ανήκει σε όλους τους Ναουσαίους, σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες και ιδιαίτερα τη νεολαία, που εύχομαι να το αγκαλιάσει από την πρώτη ημέρα», και ευχήθηκε «μέσα από αυτή την πισίνα να γεννηθούν σπουδαίοι αθλητές, πρωταθλητές κολύμβησης, και γιατί όχι και Ολυμπιονίκες».
Στο κοινό διανεμήθηκε ενημερωτικό έντυπο με πληροφορίες για τη λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου (κανονισμός λειτουργίας, ωράριο, προγράμματα και τιμοκατάλογος υπηρεσιών, δικαιολογητικά εγγραφής).

ΕΡΓΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (2008/2009)

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος παρουσίασε τα έργα, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας «...θέλω να τηρήσω τη δέσμευσή μου, σε όλους εσάς, κάθε χρόνο να παρουσιάζω τα έργα, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής», διευκρινίζοντας ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει το Σεπτέμβριο, αλλά εξαιτίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών αναβλήθηκε και γίνεται τώρα με την ευκαιρία της παρουσίασης του Κολυμβητηρίου.
Χαρακτήρισε τη διετία 2008-2009, κρίσιμη αλλά και παραγωγική για το Δήμο, λέγοντας ότι «στο διάστημα αυτό υλοποιήσαμε πολλά έργα (μεγάλα και μικροτέρα) σε όλους τους τομείς, τα οποία ενισχύουν τις υποδομές της πόλης και των δημοτικών μας διαμερισμάτων», και για τις πρωτοβουλίες «Αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες, που πιστεύω ότι σύντομα θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιστροφή της φθίνουσας πορείας πορείας των τελευταίων χρόνων, ανοίγοντας νέες προοπτικές.
Μιλώντας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, το χαρακτήρισε «μπούσουλα» και πυξίδα της Δημοτικής Αρχής, που περιλαμβάνει έργα και καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς της παραγωγής (αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμός, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, νέες τεχνολογίες κλπ.), τονίζοντας «...έχουμε ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και μακρόπνοο σχεδιασμό, με συγκεκριμένο όραμα αλλά, και στρατηγική για να το πετύχουμε».
Για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ, είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία Διανομαρχιακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας, λέγοντας «...Οραματιστήκαμε και πήραμε την πρωτοβουλία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Βερμίου, και έτσι τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, (ΑΝΚΟ) η εκπόνηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Βερμίου, το οποίο παρουσιάσαμε στις 4/7/2009. Μαζί με τους συναδέλφους Δημάρχους των 11 δήμων που ακουμπούν στο Βέρμιο, και των 4 Νομών (Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας), ενώσαμε τις δυνάμεις μας με κοινό σκοπό την ανάπτυξη ενός σημαντικού τμήματος της Μακεδονίας (Κεντρικής-Δυτικής)» και επισήμανε ότι βασικό αίτημα είναι «η έγκριση του προγράμματος, με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η ένταξή του στο Π.Δ.Ε. του 2010, ενός αρχικού ποσού από το συνολικό προϋπολογισμό των 198.000.000 ευρώ, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα», και για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (8/12) συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος με τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκη.
Για την πρωτοβουλία που αφορά την ολοκλήρωση του οδικού άξονα «Σκύδρα-Νάουσα-Πατρίδα-Εγνατία Οδός», είπε ότι εκφράζει την κοινή πολιτική βούληση των πολιτικών παραγόντων του Νομού, να ολοκληρωθεί το έργο, λέγοντας: «...θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή Ημαθίας-Πέλλας, που είναι μια από τις παραγωγικότερες της χώρας μας, αφού θα συντομεύσει την απόσταση από το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας».
Για την ολοκλήρωση της δωρεάν παραχώρησης του «Στρατοπέδου Μίγγα» στο Δήμο, είπε «ήταν ένα πάγιο αίτημα, και βασικός στόχος του προγράμματός μας. Το διεκδικήσαμε και τελικά στις 15/7 έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής», και ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2010, έχει προγραμματιστεί η εκπόνηση προμελέτης με σκοπό να καθοριστούν συγκεκριμένες τουριστικές-περιβαλλοντικές δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους (νομοθεσία, περιβαλλοντικοί όροι κλπ.).
Στη συνέχεια ο κ. Καραμπατζός αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα και τις παρεμβάσεις της Δημ. Αρχής (Αξιοποίηση του Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια και του Δημ. Δάσους με τις Σ.Δ.Ι.Τ., Γ.Π.Σ., Ευρυζωνικό Δίκτυο Οπτικών Ινών, Ανάπλαση βράχου Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Ολοκλήρωση έργων ανάπλασης της Αράπιτσας) και τις παρεμβάσεις ανά τομέα (Έργα Οδοποιίας, Κατασκευή-συντήρηση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, Αθλητικά Έργα, Σχολικά Κτίρια) στις δραστηριότητες των Δημοτικών Επιχειρήσεων (Δ.Ε.Τ., ΔΕΤΑΒ, ΔΕΥΑΝ, Κ.Ε. ΔΗ.Π.Ο.Ν.) του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους, του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας) και στις σημαντικότερες δράσεις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις (Επέτειος Ολοκαυτώματος, Αποκριά, Εθελοντικός Καθαρισμός της Πόλης, Αθλητικοί Αγώνες, Ενημερωτικές Ημερίδες, Συνέδρια, Προβολή της Νάουσας κ.ά.).
Μιλώντας ο Δήμαρχος για τις προτεραιότητες της Δημ. Αρχής το 2010, αναφέρθηκε στον Προγραμματισμό των Έργων του Δήμου ανά τομέα (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Έργα στο ΕΣΠΑ 2007-2013, Έργα στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», και Σ.Δ.Ι.Τ.). Ο κ. Καραμπατζός ανακοίνωσε ότι για το έργο «Διαμόρφωση του δρόμου-ποδηλατόδρομου Νάουσα- Άλσος Αγίου Νικολάου» (προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ) υπογράφεται η σύμβαση στις 20/12, λέγοντας «είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, συνδέοντας τον αστικό ιστό της πόλης από τις Τεχνικές Σχολές μέχρι το Άλσος Αγίου Νικολάου, που είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλο το χρόνο. Θα κατασκευαστεί σύγχρονος δρόμος μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων με πεζοδρόμια και ειδική λωρίδα για ποδήλατα».
Για τα προτεινόμενα έργα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 είπε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 23,2 εκ. ευρώ, κάνοντας ειδική αναφορά στη δημιουργία Κέντρου Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο τμήμα των «Βαφείων-Καμινίδας» της πρώην βιομ. ΕΡΙΑ- ΒΕΤΛΑΝΣ, παρουσιάζοντας σχέδια της αρχιτεκτονικής μελέτης που εκπονείται.
Στα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» είπε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η εκπόνηση κυκλοφορικής μελέτης και οριστικής μελέτης δημιουργίας τριών ισόπεδων κόμβων (προϋπολογισμού 100.000 ευρώ). Για τη μελέτη κατασκευής υδατοφράγματος στην περιοχή «Γκλόμπα» (462.000 ευρώ), είπε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα και αφορά ένα έργο Εθνικής Εμβέλειας. Σημείωσε ότι προωθείται η υλοποίηση μικρότερων φραγμάτων και υδατοδεξαμενών στην περιοχή του Βερμίου («Καραμπουρνάρι», «Παπά Κάστανα» Ροδοχώρι), λέγοντας «Αυτόν τον πλούτο, τα άφθονα νερά ιδιαίτερα το χειμώνα, οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για την ανάπτυξη. Το νερό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Θεωρώ ότι τα έργα που σχεδιάζουμε, θα συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες από τις σοβαρές κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν όλο τον κόσμο».
Για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Καποδίστρια ΙΙ, είπε ότι «έχουμε σταθερή και ξεκάθαρη θέση που είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού Δήμου στα όρια της άλλοτε Επαρχίας Νάουσας, συνένωση με τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη, λέγοντας ότι «από μια τέτοια προσπάθεια, έχουμε, να βγούμε οφελημένοι όλοι».
Καταλήγοντας, ο κ. Καραμπατζός είπε: «...δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Γίνονται σαφώς και λάθη. Κάθε μέρα μαζί με τους συνεργάτες μου, δίνουμε σκληρό αγώνα για να τα αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν όλα, δεν έχουμε μαγικό ραβδί. Όμως, στα 7 χρόνια που διοικούμε το Δήμο πιστεύω ότι με τη δική σας βοήθεια και δύναμη, καταφέραμε να πετύχουμε στόχους και αιτήματα δεκαετιών. Αισθάνομαι υπερήφανος που μαζί με τους συνεργάτες μου αγωνιζόμαστε, γιατί μπορούμε να κάνουμε τα όνειρα των συμπολιτών μας, έργα.
ΕΡΓΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ: Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Δάσος, Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, Κολυμβητήριο. Αυτή λοιπόν την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, για να υλοποιήσουμε κι άλλα έργα πνοής για τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή, και μετά το 2010, όταν και θα ζητήσουμε πάλι από τους συμπολίτες μας, απ' όλους εσάς, να μας δώσετε την εντολή, για να συνεχίσουμε να διοικούμε το Δήμο, ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ, ΙΣΧΥΡΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟ ΔΗΜΟ. Το οφείλουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά μας».

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies